FN: Angrep på gravfølge var brudd på folkeretten

Rundt 140 mennesker mistet livet i et bombeangrep på en begravelse i Sanaa. Den Saudi-ledede koalisjonen innrømmer å ha stått bak angrepet. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

 FN-eksperter som har etterforsket bombingen av et begravelsesfølge i Jemen tidligere denne måneden, har konkludert med at angrepet var et brudd på folkeretten.

Foreløpige opplysninger indikerer at angrepet resulterte i et uforholdsmessig store sivile tap sammenlignet med militære tap, ifølge ekspertgruppen. Gruppen mener dette kunne vært forutsett før angrepet, som ble utført av den saudiarabisk-ledede koalisjonen.

Over 100 ble drept og mer enn 500 såret da en begravelsesfølge i den opprørskontrollerte delen av Jemen ble truffet av to bomber 8. oktober.

I rapporten som ble overlevert til FNs sikkerhetsråd, skriver ekspertene at det ikke var tatt noen forholdsregler for å unngå drap av sivile, slik den internasjonale folkeretten krever.

En granskingskommisjon oppnevnt av den saudiarabisk-ledede koalisjonen sa i forrige uke at angrepet skjedde fordi koalisjonen mottok feilaktig informasjon.

Bakgrunn: Over 140 drept i luftangrep mot begravelse i Jemen