Mannen som skjøt Reagan får flytte hjem til sin mor

LØSLATES: John Hinckley Jr på vei til en rettssal i 2003. Les mer Lukk

John Hinckley Jr, som i 1981 skjøt og såret president Ronald Reagan, slipper ut og får flytte hjem til sin gamle mor.

Men friheten kommer med mange restriksjoner.

Hinckley har siden attentatet bodd i en institusjonen for psykisk syke.

Det var onsdag en føderal domstol besluttet at den 61 år gamle Hinckley kan flytte hjem og bo permanent hos sin mor i delstaten Virginia.

Avgjørelsen kom etter at Hinckleys advokater tidligere i år la fram saken for domstolen og argumenterte for at 61-åringen var klar til å vende tilbake til samfunnet.

Les også: President Reagan godkjente hemmelig Treholt-aksjon

Les også: Reagans private eiendeler selges

Allerede i 2003 fikk Hinckley dagspermisjon for å besøke sine foreldre i Washington-området. Tre år senere fikk han anledning til å overnatte hos foreldrene, som da hadde flyttet til Williamsburg i Virginia, tre dager på rad. Det siste året har han kunnet være hjemme 17 dager på rad.

Når Hinckley 5. august flytter hjem til mor, har han forpliktet seg til å gå i terapi. Han har totalforbud mot å snakke med mediene. Han kan kjøre bil, men innenfor et begrenset område. I tillegg vil Secret Service følge ham i perioder og gjennomføre stikkprøver.

Hinckley skjøt og såret Reagan og tre andre, blant dem presidentens pressesekretær James Brady. Hendelsen var et forsøk på å imponere barneskuespilleren Jodie Foster, som Hinckley var sykelig opptatt av.

Juryen fant ham ikke skyldig i drapsforsøk fordi han ikke var tilregnelig.