FN: Kraftig økning i antall dødsfall i Middelhavet

Båtflyktninger som overlevde den farlige reisen over Middelhavet, venter på å gå i land i Reggio Calabria i Sør-Italia 29. mai. Foto: Antonio Parrinello / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Minst 880 flyktninger og migranter har sannsynligvis druknet i Middelhavet bare den siste uka. Situasjonen i Libya kan utløse en ny krise på nivå med fjorårets, påpeker forsker.

Tallet er basert på intervjuer med overlevende i Italia, opplyser talsmann William Spindler i FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Han omtaler anslaget som konservativt, og tirsdag kom også nye tall fra Den internasjonale organisasjon for migrasjon ( IOM ), som anslår at minst 1.000 mennesker har druknet i Middelhavet den siste uka.

Totalt har minst 2.510 mennesker mistet livet i forlis og kantringer i år. Det er langt flere enn i samme periode i fjor, da 1.855 mennesker mistet livet.

Les også: Listhaug advarer mot ny flyktningkrise i Europa

Overfylte båter

Fluktruten mellom Nord-Afrika og Italia regnes som langt farligere enn veien mellom Tyrkia og Hellas, som i praksis ble stengt i vinter.

– Mennesker blir for tiden stappet ombord i båter som knapt er sjødyktige, og i mange tilfeller er det ikke meningen at de skal klare å krysse havet, sier Spindler til pressen i Geneve, ifølge Reuters.

Straks de forlater kysten, tilkalles de redningsmannskaper som så kommer og plukker dem opp, tilføyer Spindler.

Les også: Dalai Lama: – For mange flyktninger i Europa

Høysesong

Vår- og sommerhalvåret er høysesong for flyktningtrafikken over Middelhavet. Ankomstene til Italia er hittil i år omtrent på samme nivå som i fjor – nemlig rundt 47.000, men det har vært en kraftig økning i mai.

– Den kan delvis tilskrives en bedring i været, samt bruken av større trebåter som kan bære flere mennesker enn gummibåtene som vanligvis brukes, sier Federico Soda ved IOMs Roma-kontor.

Menneskesmuglere har plassert over 700 mennesker i slike båter mens gummibåter vanligvis tar rundt 100 passasjerer.

Les også: FN: Hvert 122. menneske her i verden er flyktning

Opptil 1 million

IOM anslår at mellom 700.000 og 1 million migranter og flyktninger i dag befinner seg i Libya.

En stor del av flyktningtrafikken mellom Tyrkia og Hellas i fjor høst var et resultat av at syrere blir sittende veldig lenge i en uholdbar situasjon i nabolandene, påpeker PRIO-forsker Jørgen Carling overfor NTB.

– På samme måte kan man se for seg en ny krise som bunner i at så mange er i Libya, hvor de verken vil bli værende eller reise tilbake igjen, sier Carling.

Les også: EUs asylløsninger skremmer flyktning-professor

Mange afrikanere

En stor andel av dem som har flyktet til Europa fra det urolige nordafrikanske landet i år, kommer dessuten fra konfliktrammede land som Nigeria, Somalia og Sudan, samt Eritrea.

Mange har også kommet fra Gambia, Elfenbenskysten, Guinea og Senegal, ifølge IOM.

– Det er et ganske konstant utvandringspress fra disse landene, påpeker Carling.

Han mener mulighetene for å bli smuglet har stor betydning for at flyktningstrømmen fra Libya øker.

– I dag har man en mer uoversiktlig situasjon, uten noen sterk sentralmakt. Da er det lettere for smuglere å operere, og Libya fungerer nå i all hovedsak som transittland, påpeker Carling.

Les også: Over 1.000 mennesker reddet av norsk skip onsdag

Kaos og anarki

Libya har historisk sett vært et mål i seg selv for mange migranter fra land sør for Sahara. Men etter at Muammar Gaddafis autoritære, men stabile regime ble styrtet med støtte fra NATO i 2011, har landet vært preget av kaos og anarki.

Carling advarer europeiske myndigheter mot å bruke avtalen med Tyrkia som et argument for å gjøre noe tilsvarende med Libya, som er beryktet for overgrep mot migranter.

– Åpenbart er det en uholdbar situasjon for folk der, og man kan se for seg at EU tar små skritt mot å føre en politikk som tidligere var utenkelig – nemlig å sende folk tilbake til Libya.

Les også: Rekordmange mennesker reddet i Middelhavet