Meny

EUs asylløsninger skremmer flyktning-professor

Mytilene, Hellas 20160419. Folk i Moria-leiren på Lesvos venter utenfor et kontor i servicedelen av leiren. Beboerne her holdes inne bak piggtråd, høye gjerder og vakter og kan ikke gå ut som de vil. Flertallet her skal returneres til Tyrkia. Ifølge de som driver leiren er mange av de som holdes der frustrert over situasjonen og at det tar lang tid å få behandlet sin sak. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonens forslag til nye Dublin-regler er skremmende hastverksarbeid, sier den canadiske professoren James Hathaway. Han mener løsningene finnes i FNs flyktningkonvensjon.

– De har så dårlig tid at de gjør en dårlig jobb, mener Hathaway, som er ekspert på internasjonal asyl- og flyktningrett og professor ved universitetet i Michigan i USA.

Han er en av over hundre jurister og eksperter på flyktningrett som denne uka er i Oslo for å diskutere endringene i asylsystemet i Europa.

Hathaway er tilhenger av at EU forsøker å fordele ansvaret for å ta imot asylsøkere bedre, men ikke av forslaget om å kreve 250.000 euro i bot per asylsøker fra land som nekter å ta sin kvote.

– Dette kan føre til svært negativ opptreden. En stat kan velge å ta imot en asylsøker i stedet for å betale boten, men samtidig behandle henne svært dårlig når hun kommer, påpeker Hathaway.

Canadieren mener Dublin-regelen om at en asylsøker må søke opphold i det første landet hun kommer til, var idiotisk i utgangspunktet.

Les også: – Asylretten er uærlig og bør skrotes

– Perfekt løsning

Tross opplevelsen av en krise i Europa: I det store og det hele er det ikke behov for å endre den internasjonale flyktningretten, skal vi tro Hathaway.

– FNs flyktningkonvensjon er den perfekte veilederen for en løsning på situasjonen, mener han.

Målet må være å lage et ryddig, globalt system som fordeler flyktninger mellom landene, ikke et system basert på «kaos og geografiske tilfeldigheter», mener professoren.

– Det var dette som var meningen med flyktningkonvensjonen. Vi har bare ikke gjennomført det de siste 60 årene, sier han.

Han viser til at dette vil være tema under en stor høynivåkonferanse om flyktningsituasjonen i regi av FN i september.

– Den virkelige tragedien, som kan være vanskelig for europeere å forstå, er at det er over 10 millioner flyktninger i verden som har ventet i årevis, i to-tre generasjoner, på en løsning. De befinner seg bak piggtråd, hovedsakelig i mindre utviklede land, sier han.

Les også: Tusk: – Absurd å sammenligne EU og Hitler

Tvilsom Tyrkia-avtale

Hathaway mener også det er tvilsomt om EUs avtale med Tyrkia er i tråd med folkeretten. Ifølge avtalen skal nyankomne asylsøkere kunne sendes tilbake til Tyrkia, mot at EU skal ta imot et tilsvarende antall flyktninger rett fra Tyrkia.

– Du kan bare tvinge noen til å la seg beskytte av et annet land enn det han eller hun ønsket, dersom det landet faktisk tilbyr beskyttelse. Problemet er at Tyrkia ikke deler juridiske forpliktelser med EU, sier han.

Han mener flyktningene ikke har noen mulighet til å holde tyrkiske myndigheter ansvarlig for løftene de har gitt. De har heller ikke har rettigheter i Tyrkia som samsvarer med dem de har fått når de kom til Europa.

– Vi kan ikke frata noen deres rettigheter bare fordi vi syns det er mer bekvemt å dumpe dem i Tyrkia.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus