Nord-Koreas rakett kan føre til forsvarsoppbygging i Asia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Nord-Korea: – Vellykket rakettoppskyting
Nord-Koreas siste rakettoppskyting kan føre til en oppbygging av amerikanske rakettforsvarssystemer i Asia, sier amerikanske tjenestemenn og eksperter.

Nord-Korea har omtalt rakettoppskytingen søndag som en oppsending av en satellitt for å overvåke jorden. USA og dets allierte ser imidlertid på oppskytningen som en fordekt test av ulovlig raketteknologi.

Washington har siden oppskytingen ønsket å forsikre sine allierte i Sør-Korea og Japan om USAs engasjement for landenes forsvar.

USA og Sør-Korea kunngjorde søndag at de vil starte formelle samtaler om å utplassere forsvarssystemet THAAD på den koreanske halvøy «så tidlig som mulig».

En slik oppbygging kan imidlertid være negativ for forholdene mellom USA og Kina og mellom Kina og Sør-Korea. Beijing uttrykker «dyp bekymring» over et system med en radar som trenger inn på kinesisk territorium, og det kinesiske utenriksdepartementet sier at de har gjort det klart hvor de står i spørsmålet overfor Seoul og Washington.

– Når man satser på egen sikkerhet, bør ikke et land skade andres sikkerhetsinteresser, sier talskvinne Hua Chunying for utenriksdepartementet i en uttalelse.

Bakgrunn: Sterke reaksjoner på Nord-Koreas rakettoppskyting

Kun mot Nord-Korea

Rakettoppskytingen, som skjedde etter at Nord-Korea gjennomførte en ny kjernefysisk test i januar, kan være et vendepunkt for Sør-Korea og føre til at deler av det politiske miljøet i Seoul som er skeptiske til THAAD, vil støtte det, sier en amerikansk tjenestemann.

Sør-Korea og USA har understreket at THAAD-systemet kun vil sikte seg mot Nord-Korea.

En lederartikkel i den innflytelsesrike kinesiske avisen Global Times, som utgis av Kommunistpartiets avis People's Daily, kaller imidlertid forsikringen for «svak».

– Det er en utbredt oppfatning blant militæreksperter at så fort THAAD er installert, vil kinesiske missiler inngå som dets mål for overvåking, noe som vil gjøre den kinesiske nasjonale sikkerheten utsatt, heter det i artikkelen.

Les også: – Risikerer at Donald Trump atombomber Danmark

Japans rolle

Japan har lenge vært bekymret for Nord-Koreas ballistiske missilprogram, men talsmann for regjeringen, Yoshihide Suga, sa til journalister mandag at forsvarsdepartementet ikke har noen konkrete planer om å ta i bruk THAAD på bane.

Han legger imidlertid til at myndighetene tror nye militære ressurser vil være en styrke for landet.

Japans utenriksminister Fumio Kishida tar til orde for strengere tiltak mot Nord-Korea etter regimets nylige rakettoppskyting. Les mer Lukk

Den nordkoreanske raketten som ble sendt opp søndag, fløy over det sørlige Okinawa-prefekturet i Japan. Etter oppskytingen har Japans utenriksminister tatt til orde for enda strengere sanksjoner mot Nord-Korea.

Les også: – Nord-Korea har ingen sjanse mot USA

Grunnlegger av den amerikanske organisasjonen Missile Defence Advocacy Alliance, Riki Ellison, mener oppskytningen kan føre til at også Japan vil utplassere THAAD, som er designet for å fange opp og ødelegge ballistiske raketter i eller like utenfor atmosfæren under den siste delen av flygningen.

Les også: – Nord-Korea kan ha testet deler av hydrogenbombe

Patruljefartøy

Mandag morgen, dagen etter Nord-Koreas rakettoppskyting, tok et nordkoreansk patruljefartøy seg inn i sørkoreansk farvann. Skipet trakk seg imidlertid tilbake da det kom varselsskudd fra Sør-Koreas marine.

– Skipet returnerte raskt etter at Sør-Koreas marine skjøt varselsskudd, uttaler en tjenestemann i forsvarsdepartementet i Soeul.

Begge landene klager ofte på hverandre for å bryte den maritime grensen mellom landene, men hendelsene leder sjelden til mer alvorlige situasjoner.

Les også: Kim Jong-un vil utvide Nord-Koreas atomarsenal