Meny

– Nord-Korea har ingen sjans mot USA og Sør-Korea

Sørkoreanske K9 howitzer-kanoner under militærøvelsen «Hoguk», som simulerte angrep fra Nord-Korea. Arkivfoto fra november 2014.
Sørkoreanske K9 howitzer-kanoner under militærøvelsen «Hoguk», som simulerte angrep fra Nord-Korea. Arkivfoto fra november 2014. Foto: Kim Nam-ho / Epa

Ingen av partene har interesse av krig nå, mener professor i koreansk historie ved Universitetet i Oslo, Vladimir Tikhonov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Episoder mellom Nord- og Sør-Korea

* 20. august 2015: Et prosjektil ble skutt ut fra nordkoreansk side av grensen. Målet var angivelig et høyttaleranlegg som sender ut propaganda mot nord. Sør-Korea svarte med å avfyre titalls artillerigranater. Nord-Korea fulgte opp med et ultimatum som ga Sør-Korea 48 timer til å demontere høyttalerne.

* 23. november 2010: Nord-Korea avfyrer om lag 100 granater mot den sørkoreanske øya Yeonpyeong. To soldater og to sivile blir drept.

* 26. mars 2010: 46 mennesker omkommer når det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan senkes. Nord-Korea har aldri innrømmet senkingen, men en internasjonal havarikommisjon har konkludert med at de står bak.

* 29. juni 2002: I en trefning blir seks sørkoreanske sjømenn og rundt tretten nordkoreanere drept. Dette skjer mens Sør-Korea arrangerer VM i fotball.

* 15. juni 1999: I den første grensetrefningen siden Koreakrigen senker den sørkoreanske marinen en nordkoreansk båt. Rundt 50 nordkoreanere blir drept.

* September 1996: 26 nordkoreanske spesialsoldater går i land i Sør-Korea. Tretten blir skutt av sørkoreanerne, elleve blir skutt av sine egne, én blir tatt til fange, mens én slipper unna.

* 29. november 1987: Nordkoreanske agenter planter en bombe på et sørkoreansk fly. Alle 115 om bord i flyet blir drept.

* 9. oktober 1983: Nordkoreanske agenter sprenger et monument i Myanmar rett før Sør-Koreas president Chun Hoo-hwan skal ankomme. 21 mennesker, blant dem fire sørkoreanske ministre blir drept.

* 18. august 1976: Nordkoreanske soldater åpner ild mot arbeidere som prøver å hogge et tre i den demilitariserte sonen. To amerikanske soldater blir drept i episoden.

* 15. august 1974: En nordkoreansk agent skyter mot den sørkoreanske presidenten Park Chung-hee under en tale, men dreper i stedet hans kone. Presidenten fullfører talen.

* 21. januar 1968: 31 nordkoreanske spesialsoldater forsøker å drepe president Park. De blir stoppet 800 meter fra presidentpalasset. Spesialsoldatene blir alle drept eller fanget.

* 19. januar 1967: Nordkoreanerne senker det sørkoreanske skipet Dangpo i Gulehavet. 39 av de 70 sjøfolkene om bord omkommer.

(Kilde: AFP, Reuters) (©NTB)

– Det virker ikke veldig realistisk at Nord-Korea vil gå til mer omfattende militær handling i dagens situasjon. Landet forstår at en lokal krig vil gi USA og Sør-Korea anledning til å angripe. Sammen er de militært overlegne, Nord-Korea har ikke sjans mot dem sammen, sier professor i koreansk og østasiatisk historie ved UiO, Vladimir Tikhonov, til ABC Nyheter.

Nord-Koreas leder Kim Jong-Un satte fredag sine styrker i krigsberedskap i forbindelse med ultimatumet der landet krever at Sør-Korea skal stanse sine propagandameldinger fra høyttalere ved grensen.

De militære spenningene på halvøya har økt kraftig mot slutten av uken, etter gjensidig artilleribeskytning torsdag. Også den sørkoreanske hæren er i alarmberedskap.

– Det som nå pågår er en kontrollert eskaleringsstrategi, der begge parter øker spenningen med hard språkbruk og demonstrative handlinger. Samtidig vil de forsøke å unngå handlinger som kan eskalere til faktisk lokal krig, sier Tikhonov.

– Nord-Korea ønsker ikke lokal krig, fordi de vet det kan utvikle seg til en større krig som de kan tape. Sør-Korea ønsker ikke krig av en rekke årsaker, ikke minst økonomiske, sier han.

Ved krigshandlinger vil utenlandske investorer være de første til å rømme Sør-Korea, påpeker Tikhonov.

Les også: Sør-Korea venter angrep på høyttalerne

– Innenrikspolitisk nyttig

– De til slutt komme til en form for forsoning, men disse rituelle handlingene er nødvendige for intern bruk. De nordkoreanske handlingene er viktige internt, og viser handlekraft for den unge lederen.

Teknisk sett har de to koreanske nasjonene vært i krig i 65 år, da Korea-krigen 1950-53 ble avsluttet med en våpenhvileavtale som aldri ble formalisert med en fredsavtale.

Nord-Koreas leder Kim Jong-Un (32) ved et krisemøte i den sentrale militærkommisjonen til landets arbeiderparti etter den gjensidige granatbeskytningen over grensen torsdag. Foto: Korean Central Television Via Yonhap / Epa
Nord-Koreas leder Kim Jong-Un (32) ved et krisemøte i den sentrale militærkommisjonen til landets arbeiderparti etter den gjensidige granatbeskytningen over grensen torsdag. Foto: Korean Central Television Via Yonhap / Epa

Nord-Koreas leder Kim Jong-Un har gitt tilsvarende ordre også tidligere, sist i 2013, da han erklærte «krigstilstand» med sør. Det kom aldri til trefninger.

– Kim Jong-Uns alder er faktisk en viktig faktor, ikke minst i den lokale kulturen, der det er uvanlig med så unge ledere. Her viser han at han kan utfordre sine fiender uten å bli straffet for det. Den internpolitiske situasjonen i Nord-Korea er også spent, og det har vært flere henrettelser på toppnivå den siste tiden, sier Tikhonov.

– I Sør-Korea går økonomien dårlig og den sittende presidenten, Park Geun-Hye, er svak. Begge parter trenger litt skyting i den demilitariserte sonen til internpolitisk bruk.

Les også: Ekspert vil ha nordisk fredsinitiativ på Koreahalvøya

– Reell fare for sammenstøt

Professor i Nord-Korea-studier ved Korea University i Seoul er mindre optimistisk enn Tikhonov med tanke på eventuelt krigsutbrudd.

– Vi har vært her flere ganger tidligere, men det betyr ikke at det ikke er farlig, sier professoren til nyhetsbyrået AFP.

– Det er en reell mulighet for at denne konfrontasjonen vil føre til en eller annen form for væpnet sammenstøt.

Gjennom tiårenes løp har sørkoreanerne vent seg til provokativ og krigersk adferd fra Nord-Korea, og det var fredag ingen tegn til panikk på gatene i den sørkoreanske hovedstaden Seoul, melder AFP.

Sør-Koreas forsvarsdepartement har uttalt at propagandahøyttalerne fortsatt vil være i bruk.

– Nord-Korea har allierte

Nord-Korea er isolert fra USA, Sør-Korea og Japan, men har venner i Russland og Kina, påpeker professor Tikhonov.

– Landet har for tiden et noe spent politisk forhold til Kina, men svært gode økonomiske bånd, sier han til ABC Nyheter.

– Det jeg vil tro skjer de nærmeste 10-20 årene er at Nord-Korea fortsetter å eksistere, og fortsetter å utvikle sin økonomi i retning en blandingsøkonomi. De vil også fortsette å diversifisere sine eksterne økonomiske forbindelser, og involvere flere europeiske land, russere og japanere, sier Tikhonov.

– Det viktigste for landet nå er forhandlingene med Japan og normaliserte diplomatiske bånd til Japan. Jeg tror ikke de kan normalisere forholdet til USA de nærmeste 10-20 år. De vil trolig aldri gi opp atomvåpnene, da de har lært av det som skjedde i Irak og til en viss grad Libya.

– Mindre lukket enn nordmenn tror

Professoren mener bildet av Nord-Korea er noe fortegnet i norske medier.

Amerikanske militære kjøretøy i den sørkoreanske grensebyen Paju fredag. Foto: Kim Chul-soo / Epa
Amerikanske militære kjøretøy i den sørkoreanske grensebyen Paju fredag. Foto: Kim Chul-soo / Epa

– Nord-Korea er et svært brutalt diktatur, og menneskerettighetssituasjonen er veldig dårlig sett med norske øyne. Men det som ofte underkommuniseres i Norge er at landet er på vei mot en blandingsøkonomi, med en voksende middelklasse og et voksende forbrukersamfunn. Nord-Korea er faktisk mer åpent enn mange tenker, men da overfor sine samarbeidspartnere, som Russland og Kina. Det er mulig å reise ut for å jobbe, og siden komme tilbake fra nettopp disse landene, sier Tikhonov.

Det er svært sjelden at det kommer til ildgivning over grensen mellom de to koreanske nasjonene.

Det forrige direkte angrepet skjedde i november 2010 da Nord-Korea skjøt med artillerigranater mot den sørkoreanske grenseøya Yeonpyeong. To sivile og to soldater mistet livet.

Ifølge sørkoreanske myndigheter begynte ildgivningen torsdag da Nord-Korea skjøt flere granater i den omtrentlige retningen av en av høyttalerne ved grensen.

Sør-Korea besvarte ilden med «flere dusin» 155mm-runder fra en howitzer.

Nærmere alle granatene fra begge parter torsdag landet i sine respektive halvdeler av den demilitariserte sonen, en fire kilometer bred buffersone omkring grenselinjen.

Situasjonen var uvanlig spent allerede før granatbeskytningen, etter at landminer såret to sørkoreanske grensevakter tidligere denne måneden. De årlige fellesøvelsene mellom Sør-Korea og USA har også satt sinnene i kok på nordkoreansk side.

Sørkoreanske myndigheter hevder landminene ble utplassert av Nord-Korea, og svarte ved å gjenoppta propagandakringkastingen etter et tiårs pause.


Øvrige kilder: AFP.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:02 Havarikommisjonen starter arbeidet med å granske flykrasjet i Umeå11:00 CAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42 Rogalending ble europamester i brettseiling10:40 To svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37 Kvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33 Haiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23 Novak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09 Flere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49 Regjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40 Domstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39 Flyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22 282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08 Flest bobileiere i distriktene09:06 26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor09:05 Systembolaget gikk med underskudd08:46 Norske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44 Barn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41 Strid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34 Nationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11 Nille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51 To dårlige innspill ødela for Hovland07:50 Stadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41 Elleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31 Pro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan07:30 Ruud faller på tennisrankingen07:07 Mann slått og dyttet i vannet i Tønsberg06:41 Supertalentet Fossesholm: – Jeg har alt å lære av de beste06:12 To til sykehus etter bilulykke ved Nordfjord06:10 FNB-topp vil ikke besvare spørsmål om kutt før valget05:54 Irans president rede til samtaler med USA05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:54 Kinesisk økonomi vokser saktere04:36 Demonstrasjon i Moskva04:12 Vegvesenet bruker klimavennlig asfalt for å nå klimamål03:54 Kraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter03:20 – Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv02:31 Kontroll på brann i tråler utenfor Ålesund02:21 Åtte skadd av okser i San Fermin-festivalen01:59 Kallmyr: Plikt å hjelpe en flyktningbåt som går ned01:42 Fortsatt bekymring for flom etter Barry01:24 India stanset oppskyting av rakett i siste øyeblikk00:59 Slagsmål med kniv og hammer i Horten00:43 Arkeologer har funnet seks skip i Bjørvika00:15 Første tilfelle av ebola i storbyen Goma00:01 Buss for tog på Østlandet i minst ti somre til23:32 Mahrez sendte Algerie til finalen i Afrikamesterskapet med overtidsscoring22:41 Politiet bruker en tredel av alle ressurser på under tre prosent av sakene22:39 Griezmann om uenigheten med Atlético: – Det er synd22:21 Kystvakten ryddet søppel langs strender på Svalbard21:57 Lillestrøm sendte Strømsgodset lenger ned i gjørma21:48 El Salvador: Ikke krig, ikke fred21:37 To dårlige innspill ødela for Hovland21:36 Israelsk minister støtter terapi for å "omvende" homofile21:16 Partene i krigen i Hodeida møtes for første gang på fem måneder20:28 Huawei planlegger store kutt i arbeidsstokken i USA20:27 Mjøndalen-spiller fikk flaske kastet på seg: – Helt fryktelig at det skjer20:26 Etterlengtet opptur for Haugesund – rundspilte Tromsø20:20 Novak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer20:10 Minst én beboer kritisk skadd etter brann på eldresenter i Telemark19:14 Tunge EU-land frykter at atomavtalen med Iran kollapser18:45 Trump ber kvinnelige demokrater med innvandrerbakgrunn forlate USA18:41 Nilofar (18) er landets yngste ordførarkandidat18:06 Solbakkens FCK snudde og vant serieåpningen17:53 Tysk statsborger fløyet til sykehus i luftambulanse17:49 Kontroll på brann på Bømlo – evakuerte sendt hjem17:42 Boasson Hagen sprakk: – Jeg var ikke sterk nok17:16 Oliver Solberg med seier i Rally Estland16:54 Person fløyet til sykehus etter våpenulykke i Hordaland16:32 Kronprins Haakon måtte snu før Nansen-breddegrad15:32 Ni personer døde etter at småfly krasjlandet i Sverige15:21 12 år gammel jente døde etter drukningsulykke14:52 Tidligere Bangladesh-diktator er død14:51 Politimann sparket i hodet under basketak på E614:22 Flere skogbranner i Italia – én død13:35 Sørlandsbanen fortsatt stengt13:33 En død etter at brannbil kjørte av veien13:27 Gjøvik stasjon er gjenåpnet for trafikk13:20 Tidligere NBA-mester i kunstig koma etter bilulykke13:08 Fortsatt brexit-usikkerhet for norske studenter13:00 Lovende utsikt for årets epler12:51 Tv-profil død etter elsparkesykkelulykke12:49 50 år siden månelandingen – men sendingen fra NRK er slettet12:48 Syklist til sykehus med alvorlig hodeskade11:58 Jordskjelv i Indonesia11:48 Merkel, Stoltenberg og EU-ledere i Paris for å feire Frankrikes nasjonaldag11:46 Birgit Skarstein vant verdenscupen i pararoing10:44 Uavklart for treåring etter fallulykke på Gardermoen10:21 Norsk 17-åring vartet opp med ny seier i kontinentalcupen i hopp10:21 Flere kvinner enn menn bruker sovemedisin10:15 Politibetjentens råd for en trygg båtferie10:09 Neymar: – Mitt beste fotballminne var å slå PSG10:00 Rekordmange dyr dumpes: MDG krever obligatorisk ID-merking09:55 Over 35 døde i flom i India09:42 Tufte og Norge slo tilbake med seier i B-finalen i verdenscupen09:13 De hjemløse som forsvinner fra systemet08:59 Advarer mot ulovlige sparkesykler08:38 Jordskjelv i havet nordvest for Australia07:59 Dødstallet øker etter flom og jordskred i Nepal07:26 Høyre-representant vil ha bedre nattogtilbud – men vil ikke detaljstyre
Siste nytt
11:02VerdenHavarikommisjonen starter arbeidet med å granske flykrasjet i Umeå11:00SportCAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42SportRogalending ble europamester i brettseiling10:40NorgeTo svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37NorgeKvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33VerdenHaiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23SportNovak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09NorgeFlere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49NorgeRegjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40VerdenDomstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39NorgeFlyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22Sport282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08NorgeFlest bobileiere i distriktene09:06Norge26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor09:05VerdenSystembolaget gikk med underskudd08:46NorgeNorske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44VerdenBarn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41NorgeStrid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34NorgeNationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11NorgeNille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51SportTo dårlige innspill ødela for Hovland07:50VerdenStadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41NorgeElleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31VerdenPro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan07:30SportRuud faller på tennisrankingen07:07NorgeMann slått og dyttet i vannet i Tønsberg06:41SportSupertalentet Fossesholm: – Jeg har alt å lære av de beste06:12NorgeTo til sykehus etter bilulykke ved Nordfjord06:10NorgeFNB-topp vil ikke besvare spørsmål om kutt før valget05:54VerdenIrans president rede til samtaler med USA05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:54VerdenKinesisk økonomi vokser saktere04:36VerdenDemonstrasjon i Moskva04:12NorgeVegvesenet bruker klimavennlig asfalt for å nå klimamål03:54VerdenKraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter03:20Norge– Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv02:31NorgeKontroll på brann i tråler utenfor Ålesund02:21VerdenÅtte skadd av okser i San Fermin-festivalen01:59NorgeKallmyr: Plikt å hjelpe en flyktningbåt som går ned01:42VerdenFortsatt bekymring for flom etter Barry01:24VerdenIndia stanset oppskyting av rakett i siste øyeblikk00:59NorgeSlagsmål med kniv og hammer i Horten00:43NorgeArkeologer har funnet seks skip i Bjørvika00:15VerdenFørste tilfelle av ebola i storbyen Goma00:01NorgeBuss for tog på Østlandet i minst ti somre til23:32SportMahrez sendte Algerie til finalen i Afrikamesterskapet med overtidsscoring22:41NorgePolitiet bruker en tredel av alle ressurser på under tre prosent av sakene22:39SportGriezmann om uenigheten med Atlético: – Det er synd22:21NorgeKystvakten ryddet søppel langs strender på Svalbard21:57SportLillestrøm sendte Strømsgodset lenger ned i gjørma21:48VerdenEl Salvador: Ikke krig, ikke fred21:37SportTo dårlige innspill ødela for Hovland21:36VerdenIsraelsk minister støtter terapi for å "omvende" homofile21:16VerdenPartene i krigen i Hodeida møtes for første gang på fem måneder20:28PengerHuawei planlegger store kutt i arbeidsstokken i USA20:27SportMjøndalen-spiller fikk flaske kastet på seg: – Helt fryktelig at det skjer20:26SportEtterlengtet opptur for Haugesund – rundspilte Tromsø20:20SportNovak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer20:10NorgeMinst én beboer kritisk skadd etter brann på eldresenter i Telemark19:14PolitikkTunge EU-land frykter at atomavtalen med Iran kollapser18:45PolitikkTrump ber kvinnelige demokrater med innvandrerbakgrunn forlate USA18:41PolitikkNilofar (18) er landets yngste ordførarkandidat18:06SportSolbakkens FCK snudde og vant serieåpningen17:53NorgeTysk statsborger fløyet til sykehus i luftambulanse17:49NorgeKontroll på brann på Bømlo – evakuerte sendt hjem17:42SportBoasson Hagen sprakk: – Jeg var ikke sterk nok17:16SportOliver Solberg med seier i Rally Estland16:54NorgePerson fløyet til sykehus etter våpenulykke i Hordaland16:32NorgeKronprins Haakon måtte snu før Nansen-breddegrad15:32VerdenNi personer døde etter at småfly krasjlandet i Sverige15:21Norge12 år gammel jente døde etter drukningsulykke14:52VerdenTidligere Bangladesh-diktator er død14:51NorgePolitimann sparket i hodet under basketak på E614:22VerdenFlere skogbranner i Italia – én død13:35NorgeSørlandsbanen fortsatt stengt13:33NorgeEn død etter at brannbil kjørte av veien13:27NorgeGjøvik stasjon er gjenåpnet for trafikk13:20SportTidligere NBA-mester i kunstig koma etter bilulykke13:08NorgeFortsatt brexit-usikkerhet for norske studenter13:00NorgeLovende utsikt for årets epler12:51VerdenTv-profil død etter elsparkesykkelulykke12:49Norge50 år siden månelandingen – men sendingen fra NRK er slettet12:48NorgeSyklist til sykehus med alvorlig hodeskade11:58VerdenJordskjelv i Indonesia11:48VerdenMerkel, Stoltenberg og EU-ledere i Paris for å feire Frankrikes nasjonaldag11:46SportBirgit Skarstein vant verdenscupen i pararoing10:44NorgeUavklart for treåring etter fallulykke på Gardermoen10:21SportNorsk 17-åring vartet opp med ny seier i kontinentalcupen i hopp10:21Helse og livsstilFlere kvinner enn menn bruker sovemedisin10:15NorgePolitibetjentens råd for en trygg båtferie10:09SportNeymar: – Mitt beste fotballminne var å slå PSG10:00NorgeRekordmange dyr dumpes: MDG krever obligatorisk ID-merking09:55VerdenOver 35 døde i flom i India09:42SportTufte og Norge slo tilbake med seier i B-finalen i verdenscupen09:13Helse og livsstilDe hjemløse som forsvinner fra systemet08:59NorgeAdvarer mot ulovlige sparkesykler08:38VerdenJordskjelv i havet nordvest for Australia07:59VerdenDødstallet øker etter flom og jordskred i Nepal07:26NorgeHøyre-representant vil ha bedre nattogtilbud – men vil ikke detaljstyre
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus