Ekstremt julevær flere steder i verden

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ekstremt julevær flere steder i verden
Ekstremt nedbør har ført til at jula har regnet bort flere steder rundt om i verden – både i Storbritannia, Danmark, USA og i Sør-Amerika.
Den historiske byen York i Nord-England er rammet av kraftig flom. Les mer Lukk

Til tross for at juleværet i Norge har vært preget av mildvær, vind og regn, har vi sluppet unna de verste vannmengdene. I Danmark og Sverige har kraftig nedbør de siste dagene ført til at flere veier og toglinjer er oversvømte og umulige å ferdes på. I USA er til sammen 28 døde som følge av ekstremvær, og i Storbritannia sendes søndag flere soldater inn i kampen mot vannmengdene.

Les også:Forsinket julesnø da bulkeboom landet rundt

Krisemøte i England

Søndag samlet den britiske regjeringen seg til krisemøte etter at et voldsomt regnvær har herjet Storbritannia de siste dagene. Britiske myndigheter sier at regnværet er det verste hittil.

– Flere soldater utplasseres for å bistå i arbeidet, opplyste statsminister David Cameron på Twitter etter krisemøtet.

Hundrevis av flomvarsler har fått mange briter til å flykte fra sine hjem. Flomvarslene gjelder både England, Wales og Skottland. Minst 31 av varslene er gradert «svært alvorlig», noe som blant annet innebærer fare for at liv kan gå tapt. Blant annet står den historiske byen York i fare for å bli rammet av ustyrlige vannmasser. Der har minst 400 personer fått beskjed fra politiet om å evakuere sine hjem.

VIDEO: Ekstremvær feide 200 år gammel pub i elva.Saken fortsetter under videoen.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ekstremvær rammer Storbritannia

Stengte veier i Danmark

I Skåne sør i Sverige har store nedbørsmengder ført til flere oversvømmelser, ifølge Aftonbladet.

Også i Danmark har et kraftig regnvær ført til stans i vei- og togtrafikken flere steder i landet, idet mange dansker er på vei hjem fra juleferie.

Rundt 20 beboere er blitt evakuert i Greve etter at vannet begynte å trekke inn i leilighetene de bor i. Politidistrikter rundt om i landet opplyser at regnværet har ført til flere vannskader, en del trafikkuhell og mange stengte veier, melder DR.

Motorveien E20 ved Taulov sørøst i Jylland har vært stengt hele søndag på grunn av at store vannmengder sperrer veien. I Sønderjylland advares bilister om vann på veiene etter at pumpesystemet sluttet å fungere.

Tornadoene som rammet USA i julehelgen, har forårsaket store skader, som her i Birmingham i delstaten Alabama, som ble truffet av stormen 1. juledag. Minst 25 mennesker mistet livet i ekstremværet. Les mer Lukk

I Syd- og Sønderjylland har det i gjennomsnitt falt mellom 30-50 millimeter regn, opplyser meteorolog Søren Jakobsen. Det forventes imidlertid at regnet vil stanse i løpet av søndag kveld, og det er heller ikke meldt regn de kommende dagene.

Les også:Bergen satte ny nedbørsrekord

Ekstremvær i USA

I USA ble biler feid av veien og hus lagt flate som følge av ekstremværets herjinger. I Texas omkom minst åtte personer da en tornado rammet det tett befolkede området Dallas-Fort lørdag kveld. I tillegg er minst 50.000 strømløse.

Samtidig forsøkte millioner av amerikanere å komme seg etter å ha blitt rammet av en rekke kraftige stormer tidligere i julehelgen. Uværet, som rammet seks delstater, kostet minst 17 mennesker livet, og i både Alabama og Mississippi er det erklært unntakstilstand. I Mississippi ble ti personer bekreftet omkommet lørdag, mens Alabama må håndtere flom i tillegg til tornadoens ødeleggelser. I tillegg er minst 60 personer skadd i stormene.

Sjekk været der du bor

I Paraguays hovedstad Asunción er flere hus er dekket av vann. Mange mennesker må flykte fra hjemmene sine på grunn av flom og oversvømmelser. Les mer Lukk

Oversvømmelser i Sør-Amerika

I Sør-Amerika er nesten 150.000 evakuert fra flom og oversvømmelser. Aller verst rammet er Paraguay, der fire personer har mistet livet og 130.000 er evakuert som følge av kraftig regn og uvær de siste dagene. President Horacio Cartes har erklært unntakstilstand for å frigjøre over 30 millioner kroner i krisemidler.

Også Bolivia og Argentina har opplevd dødsfall som følge av uværet. I landsbyen Guayaramerin nord i Bolivia har to personer druknet, mens en 13 år gammel gutt i Corrientes i Argentina omkom da han fikk støt av en strømkabel.

– Det er den verste flommen på 50 år, sier borgermester Enrique Crest i den argentinske byen Concordia, som ligger ved Uruguay-elvens bredder.

Les også:Ekstremvær i Storbritannia feide 200 år gammel pub i elva