Ekstremvær i Storbritannia feide 200 år gammel pub i elva

Hundrevis av flomvarsler har fått mange briter til å flykte fra sine hjem. Den britiske regjeringen samlet seg søndag til krisemøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flomvarslene gjelder både England, Wales og Scotland. Minst 31 av varslene er gradert «svært alvorlig», noe som blant annet innebærer fare for at liv kan gå tapt.

I Manchester har en 200 år gammel pub, som står plassert på en bro, blitt offer for vannmassene. Hele gulvet på det ærverdige bygget har falt ut i elva etter at deler av broen kollapset, slik du kan se i videoen over.

Også den historiske byen York står i fare for å bli rammet av ustyrlige vannmasser. Der har minst 400 personer fått beskjed fra politiet om å evakuere sine hjem. Ifølge BBC står 3.500 hus i byen i fare.

Også i andre deler av Yorkshire og Lancashire har hundrevis av mennesker blitt evakuert, mens hæren er innkalt for å bistå i redningsarbeidet.

Enorme nedbørsmengder

Det er det særdeles kraftige uværet lørdag som er årsak til flommen. Det var ventet mer nedbør søndag, men ikke i så store mengder som lørdagens.

Miljøminister Liz Truss sier til BBC at nedbørsmengdene har vært «uten sidestykke».

– Vi er fortsatt i en situasjon med store flomvarsler. Mange steder har flommen ennå ikke nådd sitt høyeste, sier hun.

Mange steder har vannet trengt seg gjennom og ødelagt flomvernet, blant annet der hvor Foss-elven og Ouse-elven møtes.

Rekord?

Det innebærer at områder i York som vanligvis er beskyttet mot flom, nå ligger åpne og sårbare.

Ifølge byrådet i York er Ouse-elven ventet å stige til mer enn 5 meter. Det høyeste elven noen gang har vært målt, er 5,4 meter.

I tillegg er over 7.500 hjem i Lancashire og rundt Manchester uten strøm som følge av flommen.

Det er meldt om kaos på veiene i Nord-Wales, mens politiet i Yorkshire melder om at de er gått tom for «Vei stengt»-skilter.

Historisk

Med sine brosteinsgater og tømmerhus og en historie tilbake til romertiden er York en av Storbritannias største turistattraksjoner.

Blant dem som har måttet evakuere, er Lisa Pallister (36) og hennes familie.

– Vi trodde ikke flommen ville nå oss fordi vi ligger et stykke opp og har tre etasjer. Men i morges hadde vannet nådd trappa og ville stige mer. Så vi måtte komme oss ut med båt, forteller hun. (

Personvernpolicy