Åpen for alle - alltid

Forsinket julesnø ga bulkeboom landet rundt

Brøytebil på E134 ved Røldalstunnelen onsdag formiddag. Søndag var den virkelig store bulkedagen.
Brøytebil på E134 ved Røldalstunnelen onsdag formiddag. Søndag var den virkelig store bulkedagen. Foto: Webkamera.vegvesen.no / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En grønn og våt jul mange steder ble avløst av forsinket snøfall tredje juledag. Men med snøen kom også et ras av utforkjøringer landet rundt. Også flytrafikken ble rammet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag kveld så det heldigvis ut til at ingen personer hadde kommet alvorlig til skade i alle utforkjøringene på glatta. Likevel, mange måtte på en ufrivillig sykehusvisitt eller besøk hos sin lokale legevakt.

I nesten hele Sør-Norge meldte politidistriktene om ulykker av ymse slag på det plutselig glatte føret fra morgen til kveld.

– Mellom klokken 9 og 18 har vi hatt sju trafikkulykker, fire av dem med personskader, oppsummerte operasjonsleder Vibeke Næss i Hordaland politidistrikt til Bergens Tidendesøndag kveld.

Da hadde nettopp en bilfører blitt kjørt til akuttmottaket ved Haukeland universitetssjukehus med rygg- og brystsmerter etter at han hadde mistet kontrollen over bilen og dundret inn i en fjellvegg på Askøy.

Les også: Bergen satte ny nedbørsrekord

På taket

– Bil har snurret og gått rundt på taket på E18 etter Fosskolltunnelen, tvitret Søndre Buskerud politidistrikt kort tid før, men kunne litt senere fastslå at ingen var kommet til skade.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fidjemoen. Bil på taket. Nødetater på vei. Et ungt par er ute av bilen. Tilsynelatende uskadd, meldte Agder politidistrikt i 19.30-tiden.

Like etter tikket det inn en meling fra Holum i Mandal der en bil hadde kjørt inn i en fjellvegg.

Politiet i store deler av landet pepret Twitter med lignende meldinger, og lokalavisene fulgte opp med mer eller mindre dramatiske bilder.

Nordre Buskerud politidistrikt hadde sitt svare strev med å håndtere utforkjøringer og vogntog som hadde kjørt seg fast. På Romerike nord for Oslo kunne det blitt ekstra farlig da ski føk av taket på en bil da fire biler var innblandet i en kollisjon på E6.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Frykter rambukk-sjåfører i rundkjøringene

Alle brøytebiler ute

Utforkjøringer og kollisjoner preget søndagen også i innlandet, ikke minst på Biri sør for Lillehammer der en bil kjørte av E6. To voksne og ett barn ble sendt til sykehus for sjekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i de nordligste fylkene skled biler av veien, og helt sør i landet snødde det så voldsomt på morgenen 3. juledag at alle brøytemannskaper ble mobilisert, meldte Fædrelandsvennen.

Også i vest, der det har blåst aller mest i julen, lavet snøen ned. Bare i bergensregionen ga julesnøen jobb til alle Vegvesenets brøytebiler. Mange måtte ty til kjetting for å komme seg opp og fram.

Sjekk været der du bor

Flesland stengt

I Bergen der folk kan se tilbake på det våteste året siden 1967 med over 3.000 millimeter nedbør hittil i år, satte de store snømengdene og glatt rullebane Bergen lufthavn Flesland ut av spill fram til utpå ettermiddagen søndag. Konsekvensen var flere forsinkelser i flytrafikken på den første store utfartsdagen etter julen.

Men etter en julelanghelg som begynte med storm i vest og vindkast i opp mot orkan styrke flere steder, og som fortsatte med et skikkelig snøfall, er det bare å belage seg på nytt rufsevær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På Østlandet meldes det om mer snø og trafikkaos allerede mandag morgen. Stå derfor opp ekstra tidlig og legg inn ekstra god tid til jobb, oppfordrer politiet i Østfold overfor NRK.

Som om ikke det er nok, opplyste Meteorologisk institutt til Stavanger Aftenbladsøndag morgen at en ny storm kommer allerede natt til tirsdag.