Hjelpepleier som nektet å gå uten nikab, tapte i menneskerettsdomstolen

Menneskerettsdomstolen konkluderer med at det ikke var i strid med menneskerettskonvensjonen ikke å fornye kontrakten til en hjelpepleier som nektet å jobbe uten nikab. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Les mer Lukk

Christiane Ebrahimian (64) tapte i Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Hjelpepleieren Christiane Ebrahimian (64) gikk til domstolen, etter at hun i 2000 ikke fikk fornyet kontrakten sin ved en institusjon i en forstad til Paris, etter at hun nektet å etterkomme krav fra ledelsen om å slutte med nikab, melder Dagbladet.

Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) konkluderte i går med at det ikke er i strid med menneskerettighetene å nekte helsearbeidere å gå med nikab.

EMD konkluderer med at pålegget om å droppe nikaben på jobb ikke er i strid med artikkel ni i Den europeiske menneskerettskonvensjon, om tanke-, samvittighets- og religionsfrihet. Franske domstoler har kommet til samme konklusjon tidligere. De får støtte fra EMD blant annet fordi kravet hadde sin bakgrunn i en nylig vedtatt fransk lov, slik at det dermed ikke var et vilkårlig pålegg.

Dommerne i Strasbourg ga i fjor Frankrike medhold i at forbudet mot å bruke heldekkende slør på offentlige steder, som ble vedtatt i 2010, ikke bryter menneskerettighetskonvensjonen.

Nikab-forbud har også vært diskutert i Norge i en årrekke. I 2010 konkluderte Justisdepartementet med at et forbud var uaktuelt fordi det sannsynligvis vil være i strid med menneskerettighetene. I fjor åpnet både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet for en å ta opp spørsmålet om et norsk lovforbud mot burka og andre plagg som dekker ansiktet på nytt.

Denne uka ble det også kjent i den italienskspråklige kantonen Ticino er blitt innført en lov, som forbyr heldekkende plagg i offentlighet, i butikker, på restauranter eller andre steder der allmennheten ferdes. Lovbrudd vil straffes med bøter, skriver Dagbladet.

Les også: Frp vil tvinge fram Ap-svar om burka og nikab