Usman (23) ble vitne til tragisk drukningsulykke ved Lesvos

Onsdag kveld kantret en trebåt på veg over Middelhavet til øya Lesvos. Dette bildet er tatt under en tidligere ankomst. Les mer Lukk

Nesten 300 flyktninger var om bord på en trebåt som sank utenfor den greske øya Lesvos onsdag kveld. 

– Flere ble reddet opp av havet, noen i livet, mens andre døde, skriver Usman Bashir på sin Facebook-side om ulykken som fant sted onsdag kveld.

– Barnekropper fløt i havet, familiemedlemmer i full panikk. Flere savnet, skriver Bashir videre om drukningsulykken hvor totalt 242 mennesker ble berget.

Les hele innlegget nederst i saken

Bashir er nede på den greske for andre gang der han jobber som frivillig.

Les 23-åringens beretninger fra øya her: – Små barn tar sine egne liv. Det er et helvete på jord her

Flere titalls savnet

Redningsmannskaper leter nå etter nærmere 40 mennesker som er savnet etter at trebåten med flyktninger og migranter sank, ifølge NTB.

Den norske redningsskøyta Peter Henry von Koss var det første skipet som kom til stedet onsdag kveld, og tok med seg 122 mennesker til havnebyen Petra. To av barna som ble hentet opp av sjøen, var døde.

– Vanligvis har de plass til 40-50 personer om bord, så det var ganske ekstraordinært, sier kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due i Kripos til NTB.

Se video av redningsaksjonen her:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Norsk redningsskøyte reddet 122 utenfor Lesvos Les mer Lukk

Så langt er sju mennesker bekreftet omkommet, av de er deriblant fire barn. Greske myndigheter opplyser torsdag formiddag om at 38 mennesker antas å være savnet, og en omfattende redningsaksjon fortsetter torsdag ettermiddag.

«Jeg tryglet politikerne om å ta ansvar»

Titalls helsepersonell og frivillige kom de overlevende til unnsetning med varmetepper og førstehjelp da de kom i land. Hele 18 barn ble brakt til sykehus, og for tre av dem betegnes tilstanden som alvorlig, opplyser greske myndigheter.

Lesvos har båret den største byrden av flyktningkrisen i Hellas. Over 300.000 flyktninger og migranter har kommet til øya hittil i år. På én dag har det kommet opptil 7.500 mennesker til den lille øya.

Les hele Facebook-meldingen til norske Usman Bashir her:

I natt var den natten jeg fryktet, men var forberedt på. Over 200 mennesker ombord på en trebåt sank. Flere ble reddet opp av havet, noen i livet, mens andre døde. Barnekropper som fløt i havet, familiemedlemmer i full panikk. Flere savnet. Jeg så det komme, jeg så de store bølgene, den sterke vinden. Jeg tryglet og ba politikere om å ta ansvar, jeg bønnfalte politikerne om trygge veier. Dette kunne vært unngått. De barna som døde kunne vært i livet. De kunne endelig ha opple vd et trygt liv, men de døde. De fikk aldri den sjansen. Foreldre som mistet sine barn hadde risikert alt for barnas fremtid. De har ikke lenger noe grunn til å leve, det kjæreste i verden er nå borte, deres barn. Hva må til for at myndighetene skaper trygge veier?! Hvor mange liv må gå tapt? Hvorfor er alt annet viktigere enn menneskeliv? Hva galt har disse barna gjort? Hvorfor kan ikke de få sjansen på et trygt liv? Hvorfor må de risikere livet sitt? Og hvorfor jobber Europa for å gjøre det vanskeligere for mennesker å søke beskyttelse i andre land når det er en menneskerett? Når ble det å søke om asyl en forbrytelse? Det er en skam å leve i en verden hvor økonomi, velstand og grenser er viktigere enn å hjelpe andre mennesker. Jeg orker seriøst ikke å se flere mennesker dø! Vær så snill, dere politikere, dere som har makt gjør noe. Jeg ber dere! La ikke enda en natt bli som i natt.

Les også: Norske Tina (26) ble angrepet av politiet i flyktningleir

Usman Bashir er nede på den greske øya Lesvos for andre gang. Totalt fire uker har han bdiratt som frivillig for flyktningene. Les mer Lukk