Syriske flyktninger vender hjem

Over 11 millioner syrere har flyktet fra krigen i hjemlandet, blant dem denne lille jenta som i dag lever i en flyktningleir i Ritsona i Hellas. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Nærmere en halv million syriske flyktninger har siden årsskiftet vendt hjem, men fortsatt er rundt 11 millioner mennesker på flukt fra krigen i landet. 

Rundt 440.000 internt fordrevne syrere har funnet veien hjem i løpet av det siste halvåret, først og fremst til Aleppo, Hama, Homs og Damaskus, opplyser FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

31.000 syrere som hadde søkt tilflukt i naboland, har også reist hjem i år, mange av dem til områder syriske regjeringsstyrker har gjenerobret fra opprørere.

Siden 2015 har 260.000 syriske flyktninger vendt tilbake, de fleste av dem for å lete etter familiemedlemmer og for å se om hus og eiendeler har unnsluppet krigens ødeleggelser, opplyser UNHCRs talsmann Andrej Mahecic.

Les også: Rekordmange enslige flyktninger bosatt i Norge

Brøkdel

Flyktningene som returnerer, utgjør fortsatt bare en brøkdel av de over 5 millioner syrerne som har flyktet fra landet siden krigen brøt ut i 2011.

Rundt 6 millioner syrere er også fortsatt på flukt i eget land og tør ikke vende tilbake til områdene de flyktet fra på grunn av pågående kamphandlinger, eller fordi de ikke lenger har noe å vende hjem til.

UNHCR gleder seg over at noen syrere vender hjem, men er samtidig bekymret.

– Forholdene ligger ennå ikke til rette for at flyktninger kan returnere på trygt og verdig vis, sier Mahecic.

– Selv om sikkerheten er bedret enkelte steder, er det usikkert hvor varig dette er, sier han.

Les også: Eksilgruppe: IS helt ute av Aleppo

Hjelpeorganisasjonenes tilgang til internflyktninger i Syria er også vanskelig mange steder, men UNHCR trapper nå opp sitt arbeid inne i landet, opplyser Mahecic.

Mangler penger

FN har bedt medlemslandene om 39 milliarder kroner til hjelpearbeid blant syriske flyktninger i 2017, men har halvveis inn i året mottatt under 7 milliarder kroner av dette, viser den siste oversikten fra UNHCR.

FNs nødhjelpskoordinator for Syria, Kevin Kennedy, understreker at det ikke bare er flyktninger som trenger hjelp.

Av Syrias 18 millioner gjenværende innbyggere trenger rundt 14 millioner en eller annen form for nødhjelp, ifølge Kennedy.

– Dette er mellom 70 og 75 prosent av befolkningen, sier han.

Rundt 4,5 millioner syrere befinner seg i områder som det på grunn av krigshandlinger er svært vanskelig å nå fram til for FN og andre hjelpeorganisasjoner, ifølge Kenedy.

Les også: Assad: Krigen i Syria er over det verste

Møter hindre

FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien orienterte denne uka Sikkerhetsrådet om situasjonen i Syria og klaget over byråkratiske hindre både i regjeringskontrollerte områder og i områder der opprørere styrer.

– Selv om det er den syriske regjeringen som sørger for de fleste byråkratiske hindrene, ser vi i økende grad også hvordan grupper som opererer i områder der regjeringen ikke har kontroll innfører prosedyrer som påvirker og forsinker humanitærhjelp, sa han.

Aller verst har det vært å nå fram med nødhjelp til innbyggerne i områder som er beleiret av regjeringsstyrker eller opprørere, men som følge av avtaler som er forhandlet fram med bistand fra Russland er det nå færre av disse enn tidligere.

Mens det bodde rundt 975.000 mennesker i beleirede områder i Syria i november i fjor, er antallet nå 540.000, ifølge O'Brien.