Her kan Krekar få sin terrordom

Etter planen skal rettssaken mot Krekar starte ved domstolen i nord-italienske Bolzano allerede i midten av mars neste år. Les mer Lukk

Italienske myndigheter har allerede satt dato for rettssaken mot terrortiltalte mulla Krekar. – Den starter 13. mars 2017, bekrefter Manfred Kelder overfor ABC Nyheter.

Etter planen skal rettssaken i Italia mot mulla Krekar (60) og hans medtiltalte starte i midten av mars neste år.

«Jeg kan bekrefte at rettssaken vil starte 13. mars 2017 i Bolzano», skriver Manfred Kelder som er administrativ leder ved domstolen i den nord/italienske byen, i en epost til ABC Nyheter mandag.

Krekars norske advokat, Brynjar Meling, var ikke kjent med at det var satt en dato i Italia da ABC Nyheter kontaktet ham.

Les også: Anundsen mener seg habil i Krekar-saken

Dømt i sitt fravær

Onsdag i forrige uka avviste Høyesteretts ankeutvalg enstemmig Melings anke. Det betyr at bare justisminister Anders Anundsen eller en inngripen fra Menneskerettighetsdomstolen, kan stanse utleveringen av Krekar til Italia.

Om en 43-årig medtiltalt iraker som er bosatt i Norge også kan utleveres, er ennå ikke avgjort av Høyesterett.

Tre andre menn i 30-årene har tidligere vært varetektsfengslet i Storbritannia i samme sak. Også de står tiltalte i rettssaken som er berammet til 13. mars, men britiske myndigheter har ikke arrestert dem.

En talsmann for Crown Prosecution Service i London, opplyste før helgen til ABC Nyheter at de etter all sannsynlighet vil bli dømt av italienerne i sitt fravær, og at det ved en fellende dom vil være opp til Italia å eventuelt be om at de utleveres «som straffedømte».

En av de som har vært behandlet i det britiske rettssystemet er Krekars svigersønn som også har adresse i Oslo. Italienske påtalemyndigheter mener 33-åringen er en av Krekars nærmeste medarbeidere - og en en del av det de kaller Krekars «magiske sirkel».

Les også: Krekars «magiske sirkel» utleveres ikke

Hovedmennene møttes i Oslo

Den dømte hovedmannen i Italia, Abdul Raham Nauroz (med megafon), deltok i en demonstrasjon mot koranbrenning sammen med Krekar i Oslo i 2012. Les mer Lukk

Det var 12. november 2015 saken om terrorplanlegging og organisering av et nettverk - Rawti Shax/ Didi Nwe - eksploderte.

Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, ble pågrepet i norsk fengsel fordi italiensk politi mistenkte ham for å lede organisasjonen som også skal ha tilknytning til Den islamske staten (IS).

Les også: Krekar har et siste halmstrå

Samtidig aksjonerte politiet i flere andre europeiske land. Ti personer ble pågrepet i Italia og Storbritannia, og fire andre i Finland og Sveits. De pågrepne var alle kurdiske irakere, som Krekar, og en kosovoalbaner.

I Norge ble tre menn pågrepet. I tillegg til Krekar og 43-åringen, ble også en 38-åring fra Fredrikstad pågrepet. Han ble løslatt etter kort tid og er også norsk statsborger som ikke kan utleveres. Politiet fant heller ikke grunnlag for å starte egen etterforskning mot ham.

De fire pågrepne ble i slutten av mai i år alle dømt til 4-6 års fengsel i Italia. Hovedmannen, Abdul Rahman Nauroz, har tidligere besøkt Krekar i Norge, og er avbildet på en demonstrasjon i 2012 i Oslo sentrum - sammen med Krekar.

Les også: – Mulla Krekar kan få komme tilbake til Norge