– Mulla Krekar kan få komme tilbake til Norge

Arkivfoto fra Oslo tingretts behandling av PSTs utleveringsbegjæring av mulla Krekar til Italia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Arkivfoto fra Oslo tingretts behandling av PSTs utleveringsbegjæring av mulla Krekar til Italia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis mulla Krekar blir utlevert til Italia, kan han likevel komme tilbake til Norge, sier jussprofessor Kristian Andenæs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ville være helt uanstendig og i strid med norsk og internasjonalt regelverk om norske myndigheter kunne kvitte seg med ham på den måten, sier professor emeritus Kristian Andenæs ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, til NTB.

Han får støtte fra en kollega ved instituttet:

– Det er såvidt jeg vet Norge som har gitt ham oppholdstillatelse i utgangspunktet. Ut fra Schengen- og Dublin-rammeverket ville jeg tro at han returneres til førstelandet, sier førsteamanuensis Synnøve Ugelvik ved juridisk fakultet, til ABC Nyheter.

– Så på det grunnlaget overtar ikke Italia ansvaret for ham etter at han har sonet ferdig. Man får ingen oppholds- eller tilknytningsrettigheter ved å sitte i fengsel, påpeker Ugelvik.

Rett til retur

Najumuddin Faraj Ahmad (60), kjent som mulla Krekar, kan bli utlevert til Italia, hvor han er tiltalt for å lede et terrornettverk. Hvis han blir frikjent eller får en kort dom i Italia, mener Andenæs at han kan komme tilbake til Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis du har lovlig opphold i Norge, og du blir utlevert til en fremmed stat for straffeforfølging, så har du rett til å vende tilbake til Norge etter utholdt straff.

Bakgrunn: Krekar tapte i Høyesterett: Frp-topp: – Julaften kom tidlig i år

Mulla Krekar er formelt utvist fra Norge, men kan ikke sendes til Irak. Andenæs mener at han likevel kan komme tilbake til Norge i påvente av en mulig permanent utvisning til Irak.

– Enestående sak

– Vi har til og med avtaler med mange land om at folk som blir straffet i utlandet kan bli utlevert til Norge for å sone straffen sin i Norge, sier Andenæs.

Andenæs tror ikke at det finnes tidligere, sammenlignbare saker.

– Dette er en temmelig enestående sak, sier Andenæs.

Krekar ble varig utvist fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet i 2003 etter instruks fra daværende kommunalminister Erna Solberg (H).

Les også:

Hemmelige møter om Krekar med italienske myndigheter

Krekar maner til forsvar av IS