Obama marsjerer videre mot IS

USAs president Barack Obama (til venstre), Russlands president Vladimir Putin og deres utenriksministre Sergej Lavrov og John Kerry fotografert under et møte i New York mandag. De er uenige om hvordan IS skal bekjempes. Les mer Lukk

USAs president Barack Obama går videre med sitt felttog for å knuse opprørerne i Den islamske staten (IS) – til tross for Russlands rivaliserende planer.

Obama holder tirsdag et eget antiterror-toppmøte for over 100 statsledere, der også statsminister Erna Solberg skal tale. I sentrum for møtet står kampen mot IS.

Onsdag skal Russland arrangere et eget møte i FNs sikkerhetsråd om det samme temaet.

I sin tale til FNs hovedforsamling mandag understreket Russlands president Vladimir Putin at det vil være en «enorm feil» å ikke samarbeide med den syriske regjeringen og dens militære styrker i kampen mot IS. Obama har avvist enhver tilnærming til Syrias president Bashar al-Assad, som han mener er skyld i dagens konflikt.

På FN-toppmøtet for ett år siden lovte Obama å knuse IS og ba medlemslandene bli med i en amerikanskledet koalisjon. Siden den gang har islamistene erobret store områder i Syria og Irak og fått fotfeste i land som Libya, Jemen og andre steder i Midtøsten, samt utviklet allianser til blant andre Boko Haram i Nigeria.

Bakgrunn:

Putin og Obama diskuterte militæraksjon mot IS

Kaldt håndtrykk og anstrengt skål mellom Obama og Putin

Anstrengt møte

Se forskjellene i Putins møte med Obama og de andre statslederne mandag:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Anstrengt møte mellom Putin og Obama