Delte reaksjoner på Johaug-innstillingen

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vil utestenge Johaug i 14 måneder
Ekspertene er delte i synet på nemndas vurdering om å legge ned påstand om 14 måneders utestengelse.

Therese Johaug  

* Alder: 28 (25. juni 1988)

* Klubb: Nansen

* Idrett: Langrenn

* Viktigste meritter:

* VM: 7 gull, 1 sølv og 3 bronse

* OL: 1 gull, 1 sølv, 1 bronse

* Verdenscupen: 42 seirer, 2 sammenlagtseirer

* Avga 16. september positiv dopingprøve for det forbudte stoffet clostebol etter bruk av en krem (Trofodermin)

* Suspendert i to måneder mens Påtalenemnda i Antidoping Norge behandlet dopingsaken mot henne.

* Aktuell: Antidoping Norge har lagt ned påstand om 14 måneders utestengelse.

Johaugs dopingsak

* 1. september 2016: Landslagslege Fredrik S. Bendiksen ankom Livigno like før midnatt der Therese Johaug og resten av kvinnelandslaget var på høydesamling.

* 2. september: Bendiksen møtte Johaug til frokost. Sammen fant de ut at leppene til Johaug måtte behandles på grunn av solforbrenning.

* 3. september: Bendiksen dro på et lokalt apotek der han kjøpte kremen Trofodermin og en annen krem grunnet at stoffet landslaget normalt sett brukte ikke var i den medbrakte legekofferten.

* 4. september: Bendiksen ga kremen Trofodermin til Therese Johaug på kvelden i Livigno og forsikret at den ikke var på WADAs forbudsliste.

* 4.- 15. september: Kremen ble brukt av Therese Johaug som anvist av landslagslege Bendiksen.

* 16. september: Johaug ble dopingtestet hjemme i Oslo. Der oppga hun at hun hadde brukt kremen.

* 4. oktober: Johaug ble informert av Antidoping Norge om funnet i urinprøven.

* 13. oktober: Johaug og skiforbundet offentliggjorde saken og avholdt pressekonferanse i Oslo.

* 19. oktober: Påtalenemnda i Antidoping Norge har suspendert Johaug i to måneder som følge av den positive dopingprøven. Det åpnes dessuten egen sak mot Bendiksen.

* 27. oktober: Therese Johaug møter pressen for første gang etter pressekonferansen 13. oktober.

Clostebol

* Anabolsk steroid. Den naturlige delen av stoffet finnes også i hormonet testosteron.

* Det er et svakt anabolsk stoff som ofte ble brukt av østtyskerne under deres olympiske storhetstid.

* Stoffet står på WADA-listen over forbudte stoffer.

* Therese Johaug testet positivt for stoffet utenfor konkurranse 16. september etter ha brukt kremen Trofodermin mot solbrente lepper.

* Blir brukt i behandling for blant annet: Sårdannelse, press- og liggesår, sprekkdannelse på brystvorte og lukkemuskel, stråleskader, kutt og skrubbsår, infiserte sår, 1. og 2. grads forbrenninger.

Bakgrunn: Påtalenemnda vil utestenge Johaug i 14 måneder

– Dette var rimelig og ventet. Det var nok der man hadde trodd at Antidoping Norge ville lande, sier Expressens nyhetssjef Kalle Forsell kort tid etter at straffen på 14 måneders utestengelse ble kjent tirsdag ettermiddag.

Han er ikke i tvil om at dette er et hardt slag mot Johaug.

– Absolutt, de er tydelig på at hun ikke er uten skyld, at hun har gjort feil og at hun skal straffes. Jeg blir overrasket om domsutvalget (i Norges Idrettsforbund) kommer fram til noe annet, sier Forsell.

Han kaller Johaug-saken gigantisk i Norge og legger til at det er reist en rekke spørsmål rundt tilfeldighetene i saken:

– Det fins mange spørsmål, blant annet at hun to uker før hun ble tatt, sa i et intervju på TV at hun aldri tar noe, selv ikke en salve, uten at hun trippelsjekker først. Men det gjorde hun. Hun tok en salve der det står tydelig på forpakningen at det inneholder et dopingstoff, sier Forsell.

Les også: Johaug glad for å bli trodd

Tror ikke Johaug vil anke

Straffen på 14 måneders utestengelse er en slags gyllen middelvei som Therese Johaug neppe vil anke, mener Erik Karlsson i Aftonbladet.

– Jeg tror det er veldig viktig at hun fikk 14 måneder. Hadde hun fått halvannet års utestengelse, ville det i prinsippet vært det samme som to år, sier Karlsson som er journalist i svenske Aftonbladet.

Han mener 14 måneder tross alt kan virke motiverende på Johaug, ettersom hun dermed rekker både Tour de Ski og OL i 2018-sesongen.

– Med 14 måneder er hun tilbake til Tour de Ski neste år. Det er en helt annen sak enn om hun først skulle komme tilbake i mars eller april 2018, sier han.

Han tror ikke Antidoping Norge har tatt hensyn til OL når de har landet på 14 måneders utestengelse.

– Jeg tror det blir vel konspiratorisk. Dette håndteres på den samme måten i alle land, det er et fungerende antidopingsystem, sier Karlsson.

Han understreker at både Johaug selv, det norske skiforbundet, det internasjonale skiforbundet og WADA kan være uenig i straffen Antidoping Norge har innstilt på.

– Jeg tror ikke Johaug vil klage på 14 måneders utestengelse. Det vil innebære en ny prosess. Denne dommen kan være en gyllen middelvei for alle innblandede, sier Erik Karlsson.

Kaggestad overrasket over Johaug-straff

Mads Kaggestad synes påtalenemndas innstilling på 14 måneders utestengelse var overraskende strengt.

– Jeg hadde trodd at tvilen skulle komme henne mer til gode. At hun hadde lyttet til legens råd med hans autoritet, sier TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad til NTB.

– Enten tror de ikke på forklaringen på kjøp og bruk av kremen (Trofodermin), ellers så går det litt politikk i det. Gir de for lav straff, frykter de nok anke av WADA eller Det internasjonale skiforbundet. Det kan være årsaken til innstillingen på 14 måneder, spekulerer Kaggestad.

Les også: Finsk sportsjournalist reagerer på bilde av Johaug på norsk smørebuss

Påtalenemnda råder til 14 måneders utestengelse:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Påtalenemnda vil utestenge Johaug i 14 måneder Les mer Lukk

Taus Kristiansen

Tidligere landslagstrener Egil Kristiansen vil ikke uttale seg om påstanden om 14 måneders utestengelse av Therese Johaug for brudd på dopingbestemmelsene.

– Det var jeg ikke klar over, men jeg har ikke noe ytterligere kommentarer om dette, sier Egil Kristiansen til NTB.

Han ville derfor ikke spekulere i om at en utestengelse på 14 måneder kan være formildende på noen måte.

Kristiansen ga seg som landslagstrener for langrennskvinnene foran denne sesongen. Han har tatt over ansvaret for de norske skiskyttergutta, og han er for tiden i Östersund i forbindelse med verdenscupåpningen der.

Les også:

Johaug-saken har gjort Weng paranoid

Johaug får massiv svensk støtte

Finsk avis: FIS anker trolig hvis Johaug dømmes for mildt