Medier: Russisk langrennsprofil trente i verdenscupløypene med norske stjerner

Julija Stupak trente i konkurranseløypene i Toblach. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Les mer Lukk

Den russiske langrennsstjernen Julija Stupak er på plass i italienske Toblach og har trent i verdenscupløypene side om side med de norske VM-utøverne.

Landslagsløper Tiril Udnes Weng bekrefter overfor VG at den russiske langrennsløperen var til stede under den offisielle treningen i Italia.

– Ja, jeg så henne i sted i løypa, sier Weng og svarer også ja på om Stupak trente i konkurranseløypa med akkrediteringsvest.

Landslagsløperen forteller til avisen at hun ble overrasket da hun så russeren.

– Samtidig så har jeg hørt at hun var i Livigno (verdenscuphelg for snaut to uker siden) også, sier Weng.

Stupak var blant utøverne som den russiske forsvarsministeren forfremmet til militær grad våren 2022.

– Jeg hørte at Julija Stupak var der. Jeg var ikke klar over at hun var i konkurranseløypene med en «bib» (overtrekksvest som gir henne tilgang til løypene), men det skal ha skjedd, og vi vet hvor hun fikk vesten fra, sier Michal Lamplot, renndirektør i FIS, til NRK.

Han vil ikke fortelle kanalen hvem som har gitt den russiske jenta vesten, men sa at de har tatt en prat med dem det gjelder.

– Vi snakket med laget og fortalte dem at drakten bare er ment for utøvere som skal delta i rennet, og at det ikke skal skje igjen, sier Lamplot.

Han avviser samtidig at episoden vil få konsekvenser for de involverte.

Denne helgen arrangeres det verdenscuprenn i langrenn i Toblach. Helgen starter med sprint på fredag, før de skal gå 10 kilometer fristil lørdag. Søndag er det stafett.

Embed: Nyhetsbrev