Alexander Kristoff vant dramatisk åpningsetappe i Tour de France

– Jeg har drømt om å ha den, og i dag ble drømmen virkelig, sa Alexander Kristoff om den gule trøya. Foto: Christophe Petit-Tesson / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Alexander Kristoff var sterkest i spurten og vant den dramatiske åpningsetappen av årets utsatte Tour de France i Nice. Søndag sykler han i gul trøye.

Kristoff blir dermed den andre nordmann som kan kjøre i ledertrøya i Tour de France. Thor Hushovd har tidligere ikledd seg gult.

– Det ble ikke bare seier, men den gule trøya også. Jeg har drømt om å ha den, og i dag ble drømmen virkelig. Nå er denne sesongen reddet for meg. Jeg følte meg sterk på den siste kilometeren, selv om jeg var alene. Det var en fantastisk følelse da jeg så jeg ville vinne, sa Kristoff i seiersintervjuet.

– Jeg hang meg først på (Peter) Sagan, men ble låst inne. Men da så jeg Ces Bol til høyre, så jeg fulgte ham. Han startet spurten tidlig, og da han sluknet hadde jeg fortsatt gode bein. Det var et fantastisk øyeblikk.

Seieren er Kristoffs fjerde i Tour de France. Danske Mads Pedersen ble nummer to, mens nederlenderen Ces Bol sikret tredjeplassen.

– Oppkjøringen min til Tour de France var ikke god. Jeg hadde ingen resultater, og jeg veltet også i EM for noen dager siden, da jeg gikk rett på hue. Men det affekterte meg ikke, sa Kristoff.

– Dette betyr mye for karrieren min. Jeg er 33 år og har fire barn, og jeg vet de sitter hjemme og ser på og er stolte av meg. Jeg vil si hei til dem, sa han og vinket.

Les også: Kaggestad: – Drita dumt hvis dette blir mitt siste Tour de France

Uhell

Regnvær og mange uhell preget den første etappen av årets Tour de France. Ved 3-kilometermerket gikk en stort velt som splittet feltet, men siden velten skjedde med rett under tre kilometer igjen vil rytterne få samme tid som vinneren. Blant annet gikk franskmennenes storyndling Thibaut Pinot ned i velten.

Lagkamerat Vegard Stake Laengen kom i mål sammen med Kristoffs gruppe. Amund Grøndahl Jansen kom inn 16 sekunder bak.

– Han er kjent for å like kamikazeforhold, sa Jansen til TV 2 om Kristoff.

Han var nede i asfalten på flatene i Nice med en runde à 68 kilometer igjen. Selv avdramatiserer han hendelsen.

– Ingen var nær hverandre. Du ser noen faller og må bremse for ikke å krasje med dem, og da faller du som om det var is, sa han.

Edvald Boasson Hagen kom i mål 2.43 minutter bak Kristoff. Det er uvisst om han gikk ned i velten eller om han bare ble hindret.

Les også: Froome og Thomas utelatt fra Tour de France-troppen

Roet seg etter velt

Også Ineos-rytter Pavel Sivakov veltet underveis. Han måtte flere ganger sjekkes i legebilen, noe som kan føre til problemer for det Gabriel Rasch-ledede Ineos-laget.

– Det er bra med ham fysisk etter velten, men det er kjedelig for Pavel, sa Rasch til TV 2 etter målgang.

Det mest spektakulære uhellet hadde derimot Astanas Miguel Ángel López. I en utforkjøring med underkant av fem mil igjen mistet han kontroll på sykkelen og skled til slutt inn i et skilt.

Da roet feltet seg betraktelig.

Da rytterne hadde kommet ned fra de verste utforkjøringene og inn på flatene mot mål i Nice angrep Ag2rs Benoît Cosnefroy, men holdt teten kun drøye fem kilometer til 13 kilometer gjensto. Etter det var det spurternes arena.

Poeng-Sagan

Etter femten sekunders sykling stakk sveitseren Michael Schär og franskmennene Fabien Grellier og Cyril Gautier fra resten av feltet, men de fikk aldri mer enn tre minutters luke.

Grellier og Schär vant de to kategoriserte stigningene. Etter etappen ligger de tre bruddkameratene med to poeng hver i klatrekonkurransen. Grellier får sykle i klatretrøya fordi han passerte målstreken før sveitseren.

Schär vant den innlagte spurten med 68 kilometer igjen. Bak tetgruppa spurtet Peter Sagan inn til fjerdeplass og 13 poeng i det som kan være starten på en ferd mot slovakens åttende grønne trøye. Han ble nummer fem på etappen. Alexander Kristoff sikret ni poeng med en sjuendeplass i den innlagte spurten og leder dermed også poengkonkurransen med sine 59 poeng.