Sverige kan få oppfylt drømmen om vinter-OL

De svenske langrennsjentene kan få oppleve OL på hjemmebane i 2026. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Les mer Lukk

Stockholm får statsgaranti for å sikre at vinter-OL for første gang kommer til Sverige. Nå starter kampen mot Italia og Milano om lekene i 2026.

Fire dager etter at Milano og Cortina d'Ampezzo fikk statsgaranti fra Italias regjering gjorde den svenske regjeringen det samme. Dermed blir det en svensk-italiensk kamp om å få arrangere vinterlekene og Paralympics om sju år.

Sverige har aldri tidligere arrangert vinter-OL, men var vert for sommer-OL i 1912. Dersom Stockholm vinner fram med sin søknad, blir OL arrangert med alpint i Åre, hopp og kombinert i Falun og bob og aking i latviske Sigulda. Langrenn skal arrangeres i nærheten av Stockholm.

– Det hadde vært fantastisk for Sverige om det ble olympiske leker her, sier den svenske idrettsministeren Amanda Lind til TV4.

– Vi er glade. Disse lekene kommer ikke til å ramme skattebetalerne, men tvert imot tilføre dem noe, sier Peter Reinebo, lederen i Sveriges OL-komité.

Ifølge svenske medier er budsjettet for lekene på 13 milliarder svenske kroner.

Aktuelt: – Vi trenger ikke syke nordmenn i denne sporten

Tidkrevende

Det har tatt tid for de svenske OL-pådriverne å skaffe politisk støtte til en søknad. Først i januar i år ble det besluttet å søke, og før den tid hadde de fått nei flere ganger.

Bakgrunnen for at politikerne snudde, var at IOC åpnet for et helt nytt konsept i avviklingen av OL. Vertsbyene skal ikke lenger stå som formelle arrangører og behøver heller ikke å gi økonomisk garanti. Eneste krav til Stockholm by var å få leie arenaer og benytte offentlige rom som gater og torg. Det skal i stor utstrekning benyttes eksisterende anlegg og i så liten grad som mulig bygges nytt og dyrt.

Norges Idrettsforbund har støttet en svensk søknad helt siden det ble avklart at Norge ikke søkte om vinterlekene i 2022.

– Dette er supert! Dette viser at Sverige har lyst til å arrangere OL og Paralympics. De har fått med seg myndighetene, næringslivet og mediene. Det er godt jobbet, sier idrettspresident Tom Tvedt til NTB.

Reportasje: 25 år siden Lillehammer-OL: Ikke rart Hilde var misunnelig på blonde Bente

Forbannet

Tvedt er imponert over jobben svenskene har lagt ned.

– De har fått jobbet i det stille og i fred, og de framstår som en nasjon som ønsker å arrangere OL. Dette betyr at de fortsatt er med i kampen. Vi har sagt at vi støtter Sverige, og så gjenstår det å se hva IOC-medlemmene bestemmer seg for, sier Tvedt.

Sverige ønsket seg også vinter-OL i Åre og Östersund i 1994, men tapte for Norge og Lillehammer. Den gangen var svenskene skuffet og forbannet.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) skal i slutten av juni beslutte hvem som får arrangere vinter-OL i 2026.

Aktuelt: Johaug vurderer å ta OL-grep allerede til sommeren