Knuste alle på tremila i OL i Pyeongchang:

Marit Bjørgen vant sitt 8. OL-gull – nå er hun historisk

Your browser doesn't support HTML5 video.

Medalje for medalje: Slik ble OL i Pyeongchang tidenes norske medaljefangst Les mer Lukk

Marit Bjørgen smadret konkurrentene, tok et suverent OL-gull og gråt av glede da hun gikk i mål på 30-kilometeren.

Seieren gjorde at Norge passerte Tyskland og ble beste nasjon i OL.

Marit Bjørgen knuste feltet på 3-mila i OL søndag. Dermed er hun tidenes vinterolympier. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Les mer Lukk

Søndagens utklassingsseier gjorde også at Bjørgen gikk forbi Ole Einar Bjørndalen og ble tidenes vinterolympier med åtte gull

Bjørgen gikk på knallski og med perfekt teknikk. Hun satte opp hardt tempo fra start. Allerede etter 25 minutter stakk hun fra Charlotte Kalla. Den svenske jenta fikk smått åndenød sammenlignet med Bjørgen.

Sønnen var den første hun tenkte på etter å ha kommet i mål til OL-gull.

– Nå er jeg ferdig, og i morgen kan jeg se ham, sier en rørt Marit Bjørgen.

– Alt klaffet i dag

Bjørgen gikk solo over 20 kilometer og cruiset i mål i ensom majestet mens tårene trillet.

– Alt klaffet i dag. Det var helt perfekt, sa Bjørgen til TVNorge.

Kollen-føre

Fakta om Marit Bjørgens 24 OL-renn  

Marit Bjørgens 24 OL-plasseringer i langrenn i perioden 2002-2018:

* Gull: 8

* Sølv: 4

* Bronse: 3

* 4.-plass: 1

* 5.-plass: 3

* 11.-plass: 1

* 14.-plass: 1

* 18.-plass: 1

* 50.-plass: 1

– Det føltes veldig bra. Jeg fikk det som jeg ville. Jeg fikk klisterføre, som jeg elsker. Det var Kollen-føre. Kroppen og skiene spilte på lag, og jeg fikk positive sekunderinger hele veien, fortsatte hun.

Norges medaljerekord i vinter-OL lyder på 39 stykker etter Bjørgens maktdemonstrasjon. Norge endte opp med 14 gull, 14 sølv og 11 bronse og gikk til topps på medaljestatistikken.

– Det er mitt siste OL. Det er en fin måte å avslutte på, sa Bjørgen, som skal bære det norske flagget på OL-avslutningsseremonien.

– Det blir spesielt.

Bjørgen gikk solo over 20 kilometer og cruiset i mål i ensom majestet. Les mer Lukk

Gikk feil

Kallas ski så ikke ut til å være av samme standard som Bjørgens første halvdel av løpet, og den svenske jenta hadde ikke sjanse. Det hadde heller ingen av de andre konkurrentene.

Krista Pärmäkoski tok sølvet, mens Stina Nilsson imponerte og spurtslo Ingvild Flugstad Østberg i kamp om bronsemedaljen.

Fakta om Marit Bjørgen  

* Navn: Marit Bjørgen

* Født: 21. mars 1980 (37 år)

* Idrettsgren: Langrenn

* Klubb: Rognes

* Medaljer, VM: 18 gull, 5 sølv, 3 bronse

* OL: 8 gull, 4 sølv, 3 bronse

* NM: 24 gull

* Verdenscupen: 112 individuelle seirer, fire sammenlagtseirer (2004/05, 2005/06, 2011/12 og 2014/15).

* Aktuell: Tok OL-gull på kvinnenes tremil og ble tidenes vinterolympier.

Teresa Stadlober var tidlig en het medaljekandidat, men østerrikeren gikk seg ut av medaljekampen da hun fra sølvplass gikk feil etter 21 kilometer.

Søndag tok en OL-æra av de helt sjeldne slutt. Det skjedde i aldeles praktfullt påskevær. Sola lå tung på en skyfri himmel i Alpensia-området.

Det er 5860 dager mellom Bjørgens OL-debut (2002) og -farvel. Hun startet den olympiske reisen med å bli nummer 50 på 15-kilometeren i fri teknikk som lærejente. Det skjedde en lørdag i tynnlufta Salt Lake City.

Bjørgen kom da inn over sju minutter bak vinneren, Italias Stefania Belmondo.

Fortsetter?

Etter det er det blitt ytterligere 23 OL-starter på den norske veteranen. Medaljefasiten er åtte gull, fire sølv og tre bronse.

8 er et lykketall i Asia. Med nummer 8 på brystet (slik Iivo Niskanen hadde da han vant femmila lørdag) gikk Bjørgen inn til OL-gull nummer 8.

Bjørgen blir 38 år 21. mars. Det er tre dager etter at verdenscupen avsluttes i Falun. VM i Seefeld neste år kan bli Bjørgens definitive farvel. Hun er lysten på å gå sammen med Therese Johaug.

Beslutningen om karrierevalget kommer til våren.

30 kilometer langrenn for kvinner i Alpensia Cross-Country Skiing Centre under vinter-OL i Pyeongchang. Marit Bjørgen vant sitt åttende OL-gull. Les mer Lukk

Tenkte på sønnen rett etter gulløpet

Marit Bjørgen på gata i Livigno sammen med sønnen Marius i 2017. Les mer Lukk

Marit Bjørgens hverdag har forandret seg drastisk siden hun ble mor til Marius. Sønnen var den første hun tenkte på etter å ha kommet i mål til OL-gull.

Marit Bjørgen smadret konkurrentene, tok et suverent OL-gull og gråt av glede da hun gikk i mål på den avsluttende tremila søndag.

På pressekonferansen etter løpet avslørte hun at sønnen Marius var det første som gikk gjennom hodet hennes etter målgang.

– Jeg følte på det at jeg er mor. Jeg har vært tre uker borte fra Marius. Jeg har prøvd å holde motivasjonen oppe og tenkt at den siste øvelsen var min, sa Bjørgen.

Marius Bjørgen Lundberg ble født natt til 2. juledag for to år siden.

Løfshus vil ikke prøve å overtale Bjørgen

Sportssjef Vidar Løfshus lar det bli helt opp til Marit Bjørgen (37) om hun vil fortsette langrennskarrieren fram mot VM i Seefeld.

– Jeg kommer ikke til å legge noe press på henne. Det er helt opp til henne selv og Fred Børre (samboer Lundberg) om å ta den beslutningen. Selvsagt ønsker jeg at hun fortsetter, og hvis hun gjør det får det være en bonus.

– Hva tror du?

– Jeg tror ingenting og har heller ikke spurt henne om det. I løpet av en måneds tid får vi sikkert et svar.

Løfshus var i likhet med alle andre på stadion imponert over måten veteranen tok sitt åttende OL-gull på.

– Dette var fortjent. Hun har gjort en fantastisk jobb, har et kjempetalent og har alle de styrkene som en stor idrettsutøver skal ha. At det blir akkurat hun som får tittelen tidenes vinterolympier, det er ikke tilfeldig.