Uklart når Russlands OL-skjebne avgjøres, og av hvem

IOC-president Thomas Bach holder Russlands skjebne i sine hender. Før avslutningsseremonien skal IOC avgjøre om utelukkelsen av Russlands OL-komité skal oppheves. Her er Bach i samtale med Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal etter super-G. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Les mer Lukk

IOC må før søndagens OL-avslutningsseremoni avgjøre om utelukkelsen av Russlands OL-komité skal oppheves. Det hersker både spenning og forvirring om prosessen.

Russland ble som nasjon utelukket fra OL i Pyeongchang, men 168 russiske idrettsfolk ble invitert til å delta som «uavhengige utøvere fra Russland» (OAR). For å få russerne til å respektere de strenge betingelsene som ble satt, lokket IOC med en gulrot: Deltakelse under eget flagg under avslutningsseremonien.

Stort sett har russerne respektert og overholdt betingelsene som ble satt, men det taler ikke til deres fordel at to av de 168 utøverne som etter en grundig utsilingsprosess ble erklært «rene» har avgitt positive dopingprøver under OL og er diskvalifisert fra sine øvelser.

Det kostet blant annet OAR-laget bronse i mixed double i curling, etter at Alexander Krusjelnitskij testet positivt på meldonium.

Lørdag ble også piloten i Russlands toerbob for kvinner, Nadezjda Sergejeva, diskvalifisert for doping. Det er de to eneste dopingsakene under OL som har ført til diskvalifikasjon.

Svar skyldig

IOC-talsmann Mark Adams ble svar skyldig da nyhetsbyrået AP lørdag ba ham om å forklare hvem som avgjøre om utelukkelsen av Russlands OL-komité skal oppheves: Styret i sitt møte lørdag, eller IOC i plenum søndag?

– Styret skal diskutere saken og på basis av det avgjøre ... hva neste steg vil bli, sa Adams.

Han sa at IOC i plenum skal diskutere saken søndag, men kunne ikke si at det ville føre til en avstemning.

Adams understreket at det ikke er enten-eller i spørsmålet om opphevelse av utelukkelsen.

– Delvis opphevelse er også en mulighetet som kan diskuteres, sa han.

Bach avgjør

Mange mener at IOC-president Thomas Bach selv vil fatte avgjørelsen. Styret har en tendens til å gjøre som han vil, og IOC-medlemmene godkjenner som regel styrets avgjørelser.

Særlig peker det den veien ettersom Bachs to sterkeste kritikere blant IOC-medlemmene har forlatt Sør-Korea. Det er canadiske Richard Pound og britiske Adam Pengilly.

Pound reiste hjem etter sterkt å ha kritisert IOCs avgjørelse om å la russiske utøvere delta selv om Russlands OL-komité ble utestengt som følge av avsløringene av systematisk, statsstøttet dopingjuks.

Pengilly ble sendt hjem etter å ha vært i klammeri med en sikkerhetsvakt.