FIFA vil utestenge Platini på livstid

Michel Platini risikerer å bli utestengt fra FIFA på livstid, dersom det internasjonale fotballforbundet får det som de vil. Les mer Lukk

Michel Platini risikerer å bli utestengt fra fotballen på livstid. Det blir påstanden fra FIFAs etiske komité. Yngve Hallén er en av dem som kan avgjøre franskmannens skjebne.

– Dette kan jeg ikke kommentere, sier Hallén til NTB etter at Platinis advokat hadde offentliggjort påstanden.

Den norske fotballpresidenten sitter i den etiske komiteen i FIFA, i det såkalt dømmende kammeret, og må forholde seg til de regler som gjelder med tanke på viktige rettsprinsipper. Dersom Hallén skulle ha kommentert saken nå, ville han selv risikert eksklusjon fra komiteen han sitter i.

UEFA-president Platini mottok en betaling på 2 millioner sveitserfranc (vel 17 millioner kroner) fra FIFA-president Sepp Blatter i 2011. Begge er mistenkt for korrupsjon og ble i oktober utestengt i 90 dager. De etterforskes av sveitsisk politi.

Platinis advokat, Thibaud d'Ales, omtaler en eventuell livsvarig utestengelse som «skandaløs» og «sterkt overdrevet». Blatters representanter ønsker ikke å kommentere om sveitseren risikerer samme straff.

Les også: Her er FIFAs sju presidentkandidater

Omfattende sak

Den saken som Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) åpnet mot Blatter og Platini mandag, er bare i innledningsfasen. Dette kommer til å bli en omfattende sak, som er ventet å ende i Idrettens voldgiftsrett (CAS) uansett utfall.

Foreløpig er det langt unna noen dom i saken, men FIFA er i ferd med å undersøke og utrede hva som har skjedd i forbindelse med den kontroversielle utbetalingen, som skal være for arbeid Platini utførte for FIFA mellom 1998 og 2001. Det finnes ingen dokumentasjon på at det er riktig

Når saken er ferdig etterforsket av den etiske komiteen, kommer det en innstilling som går til det dømmende kammeret, der den norske fotballpresidenten er medlem sammen med fem andre representanter fra Uruguay, Senegal, Papua Ny-Guinea, Kina og USA.

Det er dette kammeret som kommer med en endelig dom, men den kan ankes både av de tiltalte, i dette tilfelle Blatter og Platini, og av aktoratet. Hvis så skjer, går saken til appellutvalget i FIFA og deretter kan den ende i CAS, som er siste ankeinstans.

Les også: Platini: – Jeg er rett mann for FIFA-jobben

Skeptisk

Yngve Hallén satt i «dommerpanelet» da fire av fem kandidater til presidentvervet i FIFA ble utspurt av et nordisk panel i København mandag. Platini var ikke blant dem, selv om han ønsker å bli ny FIFA-president. Så lenge han granskes, er han ikke aktuell som kandidat.

Overfor VG gikk den norske fotballpresidenten langt i å antyde at Platini kan se langt etter norsk støtte, dersom han skulle få anledning til å stille i valget 26. februar neste år.

– Ja, svarte Hallén på spørsmål fra VG om han ville ha problemer med Platini, dersom han frikjennes og kommer tilbake som presidentkandidat før valget i februar neste år.

Han sier også at den saken Blatter og Platini nå etterforskes for, er diskutert i styret i Norges Fotballforbund. Saken er sett både i et lovmessig, etisk og moralsk lys, noe som også ligger til grunn for den skeptiske holdningen den norske fotballpresidenten har til UEFA-president Platini.

Les også: Tidligere FIFA-topp utestengt på livstid