Northug etterlyser hjelp fra oven

Petter Northug tilbake øverst på seierspallen. Han vant søndagens jaktstart foran Alex Harvey (t.v.) og Calle Halfvarsson (t.h.). (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix) Les mer Lukk

Petter Northug (28) ønsker seg hjelp fra høyere makter for å finne flyten opp monsterbakken under den siste etappen av Tour de Ski.

Til tross for at han søndag tok sin 12. etappeseier i Tour de Ski-sammenheng, har han ennå til gode å vinne sammenlagt.

Søndagens seier i idylliske Oberstdorf kom akkurat ett år etter hans siste internasjonale seier. Den kom på fellesstarten i Tour de Ski i Val di Fiemme 4. januar 2014.

Den hjalp ham til 3.-plass i sammendraget den gang.

Nå er Petter Northug på gang igjen.

Likevel tar han klok av skade ingenting på forskudd.

– Du trenger ikke være rakettforsker for å se at jeg sliter med å vinne Tour de Ski. Jeg har ikke klart det ennå, og det er en grunn til det. Målet må være å ha gode bein så man i hvert fall kan være med og krige om en god plassering i den siste bakken. Da kan alt skje. Men jeg vet at jeg trenger hjelp fra oven skal jeg flyte opp der, sa Northug etter spurtseieren i Tyskland.

Northug har uansett skaffet seg et godt utgangspunkt foran den neste etappen i Touren. Det er en sprint i Val Müstair på hans egen 29-årsdag tirsdag.

Les også:Northug spurtet inn til seier

Typisk

Søndagens seier i VM-løypene fra 2005 kom på klassisk Northug-stil. Han kjempet seg tidlig opp i tet bak ryggen til sveitseren Dario Cologna. Deretter slapp han seg bak i feltet og holdt seg på halen helt til spurten gikk.

I spurten var det ingen tvil. I den første «fellesstarten» for året var 28-åringen fra Framverran i Mosvik den beste.

– Det var ingen gode spurtere med, og da ser det bra ut, sa Northug.

Det smakte med en seier etter noen svært turbulente måneder for hans del.

– Det var fint å sikre seg noen ekstra bonussekunder før sprinten. Det kommer to viktige etapper nå, og det var viktig å holde seg i toppen.

– Stemmer det at langrennskongen er tilbake?

– Nei, jeg startet tidlig i dag, havnet på halen og fikk en billig reise. Det var noen løpere som fortjente mer skryt enn meg i dag.

– Du er ikke tilbake i toppslag?

– Nei, for meg er det litt tidlig etter høyden. Da mangler jeg «power» og kraft, og da går jeg fortsatt litt dårlig på ski. Det slet jeg med i dag også.

Les også:Bjørgen suveren på jaktstarten

Har håpet

– Hvordan er sjansen din med tanke på resten av Touren målt om mot det du trodde på forhånd?

– Jeg håper å kjempe i teten hele veien. Det har jeg stort sett gjort i Tour de Ski. Det handler om ikke å gi bort for mye foran 25-kilometeren i Toblach og de to siste dagene i Val di Fiemme. Det er planen. Akkurat nå ligger jeg der jeg ønsker å være, men mye kan skje, sa Northug etter å ha spurtslått Canadas Alex Harvey og Sveriges Calle Halfvarsson.

Niklas Dyrhaug ble nest beste nordmann på 4.-plass. Dyrhaug fikk sin spurt ødelagt av italieneren Francesco De Fabiani, som kom i veien da han skulle sette inn støtet.

Martin Johnsrud Sundby gikk inn til en 10.-plass.