Bjørgen suveren på jaktstarten

Marit Bjørgen fryktet at seieren i prologen var forgjeves, men med en strålende jaktstart økte hun forspranget i sammendraget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Marit Bjørgen økte forspranget til samtlige konkurrenter da hun vant søndagens 10 kilometer lange jaktstart i Tour de Ski.

Rognes-jenta gikk ut 28,2 sekunder foran sin største konkurrent i sammendraget, Therese Johaug. Sistnevnte gikk seg fort opp i ryggen til Heidi Weng som startet 13 sekunder foran, men de to klarte ikke å hente noe på Marit Bjørgen.

– De tok noen sekunder i starten, men på annen, tredje og fjerde runde fikk jeg høre at jeg økte. Det var et godt løp og jeg hadde gode ski, sa Bjørgen i et intervju vist på NRK etter løpet.

Ikke snøvær

Snøværet som var meldt, glimret med sitt fravær og da var det ingenting som kunne stoppe Bjørgen. Etter å ha økt jevnt og trutt under det ti kilometer lange løpet var hun til slutt nesten minuttet foran den norske duoen Weng og Johaug. Førstnevnte gikk seirende ut av spurtduellen og endte 56,2 sekunder bak vinneren. Johaug fulgte seks tideler bak Weng.

Inkludert bonussekunder ligger begge over minuttet bak Bjørgen i sammendraget.

Svenske Stina Nilsson var nærmest de tre norske jentene på fjerdeplass. I mål var hun drøyt halvannet minutt bak Bjørgen. Ragnhild Haga gikk ut som nummer tre på jaktstarten, men falt ned til 10.-plass. På plassen foran kom Ingvild Flugstad Østberg.

Fall

Bjørgen fryktet at lørdagens prologseier var forgjeves da det kom til å jevne seg ut på jaktstarten. Med tanke på Johaugs strålende klassiskløp tidligere i sesongen var ikke det så rart, men i ganske flate løyper i Oberstdorf kom Bjørgens kjempekrefter til syne.

Under løpet ble det også dramatikk da tyske Claudia Nystad gikk i bakken noen kilometer før mål. Kona til den norske landslagstreneren ble kjørt til sykehus med en liten hodeskade, men de første rapportene tyder ikke på at det er snakk om noen alvorlig skade.