Ureturnerbare asylsøkere uten jobb skaper hodebry for KrF i regjering

Oslo 20191120. Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) i Stortingets spørretime onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Les mer Lukk

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad vil at ureturnerbare asylsøkere skal få mulighet til å jobbe, men det er ikke sikkert at hans eget parti vil stemme for et forslag som tillater det. 

Torsdag foreslår SV i Stortinget at asylsøkere som ikke kan sendes tilbake til hjemlandet skal få retten til å jobbe. Forslaget legges fram i forbindelse med forhandlingene om statsbudsjettet.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad la like før helgen ut en video på Facebook hvor han viser til sakene mot Gunnar Viste og tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett som har aktualisert nettopp problemstillingen om asylsøkere som ikke får jobbe mens de oppholder seg i Norge.

– Alle skal være like for loven, men dette viser at vi må forsette å kjempe for at loven skal endres sånn at papirløse, ureturnerbare asylsøkere skal få mulighet til å få arbeidstillatelse og bidra i samfunnet.

Onsdag møtte partileder og barne- og familieminister Ropstad til Politisk kvarter i NRK P2. Her viste han til at han ønsket et regelverk som reellt sikrer at papirløse og ureturnerbare ikke skal være i et limbo fordi de ikke får tjene penger og dermed ikke kan forsørge egen familie.

– Det ønsker vi å gjøre noe med. Dette er en viktig sak for KrF, sa partilederen til NRK. Men regjeringspartner Frp opererer med langt mer restriktiv holdning.

Les også: Abid Raja ber Sylvi Listhaug om hjelp i Stålsett-saken

«Godhetsprofitørene»

Partiets innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim skriver på Facebook at:

«Ulovlig innvandring skal ikke belønnes! Det er rart dette i det hele tatt er en aktuell problemstilling, men godhetsprofitørene skaffer seg de rareste kampsaker».

Embed: helgheim FB

Ropstad innrømmer at det er dilemma i saken knyttet til å gi papirløse og ureturnerbare mulighet til å jobbe. Han forklarte i Politisk kvarter at det er viktig at asylinstituttet fungerer. Og at de som skal returneres sendes hjem.

– Men vi mener det humane må vektlegges mer, sier han.

Ulempen for partilederens ønsker er at flertallet er mot. Når SV foreslår at de ureturnerbare skal få retten til å jobbe, vil etter all sannsynlighet både Høyre, Frp, Arbeiderpartiet og Senterpartiet stemme i mot forslaget. Hva KrF vil stemme, ville Ropstad ikke svare på.

– Det vil stortingsgruppa diskutere, men vi er en del av flertallsregjering og vi har forsøkt å forhandle fram en endring. I utgangspunktet vil det være krevende, men stortingsgruppa vil diskutere det, sa Ropstad.

Støtte: Viste: – Jeg setter veldig pris på Gunnar Stålsetts hjerte og mot

Blir ikke flertall

Programlederen spurte så om KrF i så fall vil stemme mot SVs forslag.

Ropstad konkluderte med at om Venstre, SV og KrF stemmer for, så er ikke det flertall i Stortinget, og dermed kan partiet heller ikke bidra til den reelle endringen som det ønsker.

Partilederen viser til endringen som kom med i Granavollplattformen hvor eldre ureturnerbare asylsøkere, som har vært i Norge i 16 år, skal få muligheten til å jobbe.

Primærønsket var alle, og nå sliter regjeringspartnere ifølge TV 2 med å definere hvor gammel man må være for å bli eldre.

– Det tar jeg internt, sa Ropstad da han fikk spørsmålet om hva som definerer eldre.