Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner sier han mener det er viktig å sikre at alle elever, uansett hvilket fylke de bor i, får større mulighet til å velge hvilken videregående skole de vil gå på. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Les mer Lukk

Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i alle fylker. I dag er det opp til fylkene selv å bestemme om man ønsker fritt skolevalg eller ikke.

– Det er viktig å sikre at alle elever, uansett hvilket fylke de bor i, får større mulighet til å velge hvilken videregående skole de vil gå på, sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H).

Nå sender Kunnskapsdepartementet på høring to alternative forslag til fritt skolevalg.

Les også:Sanner ber om tettere samarbeid i kjølvannet av Krekar-saken

Må sikre reelt fritt skolevalg

Det første alternativet går ut på at fylkene skal kunne velge mellom fritt skolevalg i hele fylket, eller dele inn fylket i flere inntaksregioner som gir reelt fritt skolevalg. Det andre alternativet er at fritt skolevalg i hele fylket skal være normalordningen. Fylkene skal da bare kunne velge inntaksregioner, som likevel sikrer reelt fritt skolevalg, så lenge det er begrunnet i store avstander eller trafikale forhold.

Begge alternativene innebærer at fylkene ikke lenger kan praktisere inntak til videregående skole etter et nærskoleprinsipp slik det i dag er i Østfold, Buskerud, Telemark og Trøndelag.

Forslaget blir godt mottatt av de borgerlige ungdomspartiene.

– Vi har kjempet for fritt skolevalg i alle år og er derfor ekstra stolte over at regjeringen leverer. Dette gir elevene frihet til å velge skole for sin egen fremtid, og vi tror at elever vet best selv hva som er riktig for seg og sitt liv. Postkassetyranniet skal vekk, sier FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud.

Les også:Solberg lover: 5.000 flere elever skal fullføre videregående hvert år

«Postnummerdiktatur»

KrFU-leder Martine Tønnessen er enig:

– Vi tror at elevene vet selv best hva som passer for dem, ikke politikerne.

Fungerende leder i Unge Høyre, Daniel Skjevik-Aasberg, sier at mange elever trekker fram at det å selv velge skole har vært redningen for dem. For eksempel kan de da flytte vekk fra en mobber eller et dårlig miljø med rus.

– Vi ville aldri akseptert at voksne fikk utdelt arbeidsplass etter loddtrekning. Da synes jeg også at elevene skal få velge skole selv, sier han.

Sentralstyremedlem Ole Kristian Sandvik i Unge Venstre sier han er glad for at det «endelig blir slutt på postnummerdiktaturet til venstresiden».

– Fritt skolevalg er med på å myndiggjøre elevene, sier han.

Les også:– Hvordan kan man forsvare bemanningsnorm for skole og barnehage, men ikke sykehjem?

Hårreisende

Arbeiderpartiet er kritisk til regjeringens forslag.

– Hvis Høyre vil overstyre alle folkevalgte fra et kontor i Oslo, kan de bare legge festtalene om lokaldemokrati i skuffen. Å tvinge alle fylker til samme ideologiske tvangstrøye er et typisk virkelighetsfjernt Høyre-forslag som viser hvor lite de forstår av Norge utenfor regjeringskvartalet, sier partiets utdanningspolitiske talsperson Martin Henriksen.

Han mener at ulike ordninger fungerer i ulike fylker.

– Oslo, Hedmark og Troms er forskjellige og vet best hva som gagner elevene der. Å presse fylkene til såkalt fritt skolevalg basert på karakterer betyr i realiteten et ufritt skolevalg for de fleste. I distriktsfylkene utgjør dette en direkte trussel mot en desentralisert skolestruktur, og det vil bety at flere elever ikke får plass i sitt nærmiljø, sier Henriksen.

Skolebyråd for SV i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, er også svært kritisk til forslaget.

– Dette er en hårreisende overstyring av lokaldemokratiet, sier hun til VG.

Thorkildsen mener i likhet med Henriksen at det må være opp til fylkene å bestemme løsningene, og at regjeringen med dette grepet fratar dem muligheten til å skape skolesystemer som fungerer lokalt.

Les også:Prinsessen på plass på ny skole