Erna Solberg oppsummerer halvår i strid motvind

Your browser doesn't support HTML5 video.

Slik oppsummerer statsminister Erna Solberg første halvår i 2019 Les mer Lukk

Økonomien går så det suser, regjeringen har flertall i Stortinget og ingen asylkrise eller oljekrise truer. Men oppslutningen svikter om Erna Solbergs prosjekt.

Onsdag møter Solberg (H) pressen for å oppsummere første halvår av 2019. Det skjer etter at hennes drøm om borgerlig samling i januar ble oppfylt da KrF gikk inn i regjeringen, ett år etter Venstre.

Men hvis det var valg i dag, ville regjeringspartiene Høyre, Frp, Venstre og KrF samlet fått skarve 38,6 prosent av stemmene og 64 mandater på Stortinget, ifølge Poll of polls ' gjennomsnitt av meningsmålingene i juni. Flertall krever 85 representanter.

Oppslutningen om de fire partiene har falt konstant siden oktober i fjor. Politisk analytiker Svein Tore Marthinsen tror hovedforklaringen er at Solberg har regjert i seks år.

– Gjenvalget i 2017 var en stor prestasjon. Et nytt gjenvalg i 2021 vil være noe bortimot en sensasjon. I øyeblikket er de rødgrønne soleklare favoritter til å overta regjeringsmakten i 2021, sier statsviteren til NTB.

Se regjeringens halvårlige pressekonferanse øverst i saken.

– Ikke gode nok

2019 har vært preget av saker som splitter regjeringen internt, som abort, pelsdyr og bompenger. Solberg uttalte seg nylig til Dagbladet om de svake målingene.

– Forklaringen er at vi ikke er gode nok til å selge vår egen politikk. Vi må brette opp ermene. Vi har brukt litt mye tid på å komme i gang som regjering, altså som fire partier, sa hun.

– Vi har veldig mange gode resultater, men vi vinner ikke valg på å fortelle hva vi har gjort. Vi vinner valg på å fortelle hva vi skal gjøre, understreket Solberg.

Marthinsen konstaterer at regjeringen sliter med å få løftet sine beste saker høyt opp på dagsordenen. Han peker dessuten på for lav indre entusiasme for regjeringsprosjektet:

– Både KrF, Venstre og Frp er delt i synet på deltakelsen. Det er kun i Høyre at oppslutningen er helhjertet. Det er vanskelig å overbevise velgere hvis det skinner igjennom at man mangler tro på det selv.

Les også: Solberg om bompenger: Ingen enkle løsninger

Abort, pelsdyr, bompenger

Venstres blanke seier om å legge ned pelsdyrnæringen og KrFs like blanke triumf om å stramme inn abortloven i spørsmål om fosterreduksjon har kostet regjeringen mye negativ omtale. Begge sakene ble nylig presset gjennom i Stortinget.

I vår har sterk motstand mot bompenger rammet både Frp og Høyre hardt på målingene. Saken har også brakt Frp på kollisjonskurs med de tre andre partiene, som viser til at samferdsels- og bilavgiftspolitikken er detaljert beskrevet i regjeringsplattformen.

Frps krav om stans i nye byvekstpakker og om å endre nullvekstmålet om at all trafikkvekst i byene skal tas ved sykkelbruk, gåing, og kollektivsatsing, avvises blankt av Venstre.

Samtaler mellom de fire partilederne har ikke «løst» saken, og Solberg drar nå med seg bompengene inn i sommeren og muligens høstens valgkamp.

Nye Frp-problemer

Bompengene er ikke den eneste saken som har gjort 2019 til et tøft år for Frp.

I januar trakk partiets finanstopp på Stortinget Helge André Njåstad seg fra sine tillitsverv etter å ha delt sensitive metoo-opplysninger.

27. mars gikk Tor Mikkel Wara av som justisminister etter at PST hadde siktet samboeren hans for å ha diktet opp en straffbar handling etter flere hendelser ved parets bolig.

Sakene har bare det til felles at de har ført til oppslag om andre ting enn det regjeringen helst vil snakke om: God økonomisk vekst, færre arbeidsledige og økt sysselsetting, et landbruksoppgjør løst uten store protester og en milepæl i klimapolitikken med tilslutning til EUs utslippskutt.