Tor Mikkel Wara går av som justisminister

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tor Mikkel Wara (Frp) går av som justisminister Les mer Lukk

Tor Mikkel Wara (Frp) har valgt å gå av som justisminister, samme dag som PST bekreftet at hans egen samboer er mistenkt for alle hendelsene knyttet til teater-saken.

– Jeg vil takke Tor Mikkel for den jobben han har gjort som justisminister. Han har vært en dyktig statsråd, sa statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse torsdag formiddag.

Solberg opplyste at det var Wara selv som tok kontakt torsdag, for å be om å få gå av som justisminister.

– Dette er en krevende sak jeg skulle vært foruten, sa Solberg.

Wara går formelt av i statsråd fredag.

– De siste ukene har vært tøffe

Wara gikk ut i permisjon for to uker siden da hans samboer, Laila Anita Bertheussen, ble siktet av politiet for å ha diktet opp en straffbar handling.

Tor Mikkel Wara og statsminister Erna Solberg på statsministerens kontor torsdag Les mer Lukk

– De siste ukene har vært tøffe for meg og min lille familie. Avgjørelsen var fullt og helt min egen. Beslutningen kommer fordi det er noen som trenger meg mer enn regjeringen, sa Wara til pressen.

Wara understreket at valget om å gå av var enkelt for ham.

– Min familie er ikke stor, men den er det viktigste jeg har. Det vil den alltid være. De har vært der for meg i tykt og tynt, nå skal jeg være der for dem. Noen valg i livet er enkle, og noen valg er vanskelige, dette var enkelt, sa han.

Siv Jensen: – Har forståelse for at Wara ønsker å fratre i en krevende tid

Spurte for to uker sider

Solberg opplyste at Wara allerede for to uker siden spurte om han burde på av som justisminister.

– Jeg sa da at jeg syntes han burde ta permisjon og tenke på det, så vi får se an situasjon. Jeg er ikke tilhenger av hastige beslutninger, men at man i vanskelige situasjoner får tid og ro, sa hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Tor Mikkel Wara går av som justisminister. Det opplyste statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse torsdag ettermiddag. Les mer Lukk

Etter knapt ett år i stolen er Tor Mikkel Wara den fjerde utnevnte justisministeren fra Frp som går av siden partiet kom i regjering i 2013.

Jon Georg Dale skal fortsette som justisminister inntil ny statsråd er utnevnt.

Aktuelt: Solberg uten svar på Waras framtid i regjering

Mistenkt i samtlige saker

Torsdag bekreftet Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) at Waras samboer Laila Anita Bertheussen er mistenkt for alle hendelsene knyttet til teater-saken.

Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen. Les mer Lukk

Basert på tekniske og taktiske bevis, har PST endret Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige hendelser knyttet til familiens hus.

– Rekken av hendelser, som startet med tilgrising av bolig og mulig forsøk på å tenne på en bil 6. desember i fjor, sees i sammenheng med hverandre, skriver PST, som sendte en oppdatert status i saken klokken 14.25 torsdag.

Jensen om Wara:– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter

En rekke beslag

Saken har høyeste prioritet hos PST, som samarbeider med Kripos og Oslo politidistrikt om saken.

Riksadvokaten er orientert om sakens utvikling.

– Det gjennomføres omfattende etterforskningsskritt, og det er foretatt en rekke beslag som nå er gjenstand for undersøkelser og analyse. Det vil fortsatt ta tid før resultatet av alle undersøkelser og analyser foreligger, skriver PST.

Les også: Waras samboer klager VG inn for PFU