USAs justiskomitéleder vil granske påstander om å fjerne presidenten

Leder for Senatets justiskomité Lindsey Graham vil til bunns i påstandene om at ansatte i USAs justisdepartement våren 2017 diskuterte å fjerne Donald Trump. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Leder for Senatets justiskomité Lindsey Graham vil til bunns i påstandene om at ansatte i USAs justisdepartement våren 2017 diskuterte å fjerne Donald Trump.

Den republikanske senatoren sier ifølge BBC at han var satt ut av uttalelsene FBIs tidligere fungerende direktør Andrew McCabe kom med i et intervju med TV-kanalen CBS på «60 minutes» søndag. I intervjuet forteller McCabe om diskusjoner mellom ansatte i USAs justisdepartement våren 2017. Diskusjonene dreide seg angivelig om muligheten for å avsette president Donald Trump.

Etter intervjuet søndag sier senator Lindsey Graham, som leder Senatets justiskomité, at han vil til bunns i påstandene og ha en gransking av anklagene. Ifølge BBC sier Graham at han er innstilt på å stevne de involverte, om nødvendig.

Gjentar påstander

I intervjuet søndag forteller McCabe at han og visejustisminister Rod Rosenstein diskuterte hvor mange man måtte være for å kunne fjerne Trump ved å iverksette det 25. grunnlovstillegget i 2017. Rosenstein har tidligere benektet at det har vært snakk om å ta i bruk grunnlovstillegget, som gjør det mulig å avsette presidenten.

– Samtalen om det 25. grunnlovstillegget var rett og slett at Rod tok opp temaet og diskuterte det med meg i forbindelse med tanken på hvor mange andre medlemmer av regjeringen som ville støttet et slikt forsøk, sier McCabe.

– Visejustisministeren var helt klart svært bekymret for presidenten, for hans evne og hensikter på det tidspunktet, sier han videre.

Han sier deretter at Rosenstein vurderte å gå med hemmelig opptaksutstyr under møter med Trump. Rosenstein selv har sagt at han foreslo det som en spøk, men ifølge CBS-journalist Scott Pelley ble det tatt på ramme alvor av både McCabe og andre på møtene.

Aktuelt:McCabe mener uttalelser om Trump-fjerning er framstilt feil

Støttet etterforskning

Da de første sitatene fra intervjuet ble gjengitt i mediene i forrige uke, sa en talsperson for McCabe at hans uttalelser til CBS er blitt tatt ut av sammenhengen og feil framstilt.

McCabe deltok ikke selv i «utvidede diskusjoner» om å avsette Trump, presiserer talsperson Melissa Schwartz.

Hun bekrefter likevel at McCabe var til stede under en samtale hvor muligheten ble nevnt – angivelig av visejustisminister Rosenstein.

I CBS-intervjuet søndag sier McCabe videre at Rosenstein absolutt støttet avgjørelsen om å etterforske om Trump var ulovlig involvert med Russland og hvorvidt presidenten hadde forsøkt å legge hindringer i veien for etterforskningen.

President Trump svarte for øvrig på Twitter med å slå tilbake mot McCabe med flere kommentarer søndag kveld, der han igjen kaller etterforskningen av ham for en heksejakt, før han konkluderer:

– McCabe er en skam for FBI og en skam for landet vårt. MAKE AMERICA GREAT AGAIN!

Bakgrunn:Ansatte i USAs justisdepartement diskuterte muligheten for å fjerne Trump