CBS: Ansatte i USAs justisdepartement diskuterte muligheten for å fjerne Trump

Tidligere fungerende FBI-direktør Andrew McCabe har angivelig fortalt om hemmelige møter i USAs justisdepartement hvor det ble diskutert om Donald Trump kunne avsettes.
Tidligere fungerende FBI-direktør Andrew McCabe har angivelig fortalt om hemmelige møter i USAs justisdepartement hvor det ble diskutert om Donald Trump kunne avsettes. Foto: Alex Brandon / AP/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ansatte i USAs justisdepartement holdt i 2017 hemmelige møter om mulighetene for å avsette president Donald Trump, ifølge TV-kanalen CBS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opplysningene stammer fra FBIs tidligere fungerende direktør Andrew McCabe, som CBS har intervjuet.

De hemmelige møtene fant sted i løpet av uken etter at Trump sparket FBI-sjefen James Comey, ifølge Scott Pelley, journalisten som intervjuet McCabe.

I møtene så man angivelig på muligheten for å få samlet visepresident Mike Pence og et flertall av regjeringen for å fjerne Trump som USAs president ved å ta i bruk det 25. grunnlovstillegget. Det åpner for å fjerne presidenten hvis vedkommende ikke er i stand til å utføre jobben.

Trump har tidligere kommet med krass kritikk av McCabe, og presidenten gjentok noen av påstandene på Twitter torsdag etter at utdraget fra CBS-intervjuet ble publisert. Presidenten beskylder blant annet McCabe for å være en nikkedukke for James Comey.

Aktuelt: Harrison Ford langer ut mot Trump

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utvidet etterforskning

Intervjuet med McCabe blir sendt søndag. Et utdrag av intervjuet ble offentliggjort torsdag, og her forteller McCabe om hvordan han utvidet FBIs Russland-etterforskning til å omfatte Trump. Formålet var å undersøke hans forbindelser til Russland og vurdere om Trump hadde forsøkt å hindre arbeidet til USAs politi og rettsvesen.

McCabe ønsket også å gjøre det vanskeligere å stanse etterforskningen dersom han selv ble sparket.

– Jeg var veldig opptatt av å sørge for at Russland-saken var på trygg grunn, sier McCabe i intervjuet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

McCabe gjør det også klart at han var svært bekymret for at Trump kunne ha blitt valgt til president «med hjelp fra Russlands regjering».

Les også: – Trump sitter kanskje i fengsel ved neste valg

– Talte regjeringsmedlemmer

Ifølge Scott Pelley ble det diskutert i justisdepartementet i mai 2017 hvor mange regjeringsmedlemmer som kunne tenkes å stemme for å fjerne Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Diskusjonene skal ha funnet sted etter at Comey ble sparket, og før Robert Mueller ble utnevnt som spesialetterforsker med ansvar for Russland-saken.

Dette bekreftes av New York Times, som hevder å sitte på notater skrevet av McCabe om de aktuelle møtene. En av deltakerne var angivelig visejustisminister Rod Rosenstein.

Rosenstein har tidligere tilbakevist opplysninger i New York Times om at han på alvor diskuterte å fjerne Trump ved å iverksette det 25. grunnlovstillegget i 2017.

På ramme alvor

CBS-journalist Scott Pelley sier at det også ble diskutert å utstyre Rosenstein med hemmelig opptaksutstyr under møter med Trump. Rosenstein selv har sagt at han foreslo det som en spøk, men ifølge Pelley ble det tatt på ramme alvor av både McCabe og andre på møtene.

Robert Muellers etterforskning er aldri blitt stanset av Trump til tross for at han jevnlig uttrykker misnøye med den.

Formålet med etterforskningen er å finnet ut om Trumps medarbeidere samarbeidet med Russland om å sverte Hillary Clinton i valgkampen i 2016. Så langt er det ikke lagt fram noe bevis for at Trump selv var involvert i et slikt samarbeid.