Trine Skei Grande får støtte fra Venstres største fylkeslag

VIKEN VENSTRE: 2. februar oppsto Viken Venstre på ruinene av Akershus, Buskerud og Østfold. Les mer Lukk

Lørdag ble Venstres fylkeslag i det nye storfylket Viken opprettet. I dag avviser dets ferske leder Arjo Van Genderen snakk om å bytte ut Skei Grande som partileder.

Motstand mot Trine Skei Grande har boblet opp de siste dagene - én måned før partiet skal avholde sitt landsmøte.

I løpet av den siste tiden har lokalpolitikernes misnøye mot Venstres politiske strategi og lederen Trine Skei Grande boblet over.

I flere brev som NRK har fått innsyn i varsler de at partiet er i ferd med å utslette seg selv fra distriktene etter å ha gått inn i regjeringssamarbeid med Høyre og FrP.

Bak alt bråket stiftet Venstre i all stillhet sist lørdag sitt aller største fylkeslag, Viken Venstre - bestående av de tidligere fylkesorganisasjonene i Akershus, Buskerud og Østfold.

Med sine 49 kommunelag kommer de til å veie tungt på landsmøtet. Og hva mener så de?

– Trine har støtte i Viken

AVBLÅSER TRINE-JAKT: Viken Venstres ferske leder Arjo Van Genderen. Les mer Lukk

– Det er fristende å redusere politikk til enkeltpersonene på topp. Men de representerer en større idé – Venstres idealer og politikk. Jeg er fornøyd med den ledelsen vi har. Jeg vil heller fokusere på politikken enn personer, sier den ferske fylkeslederen i Viken, Arjo Van Genderen til ABC Nyheter.

– Trine har støtte i Viken. Jeg tror landsmøtet blir en samlende affære, forsikrer den forhenværende nederlenderen, som fram til nå har vært nestleder i Akershus Venstre.

– Motsetninger blåses opp

Han forteller at Viken Venstre ble opprettet så sent som 2. februar og ble Venstres største fylkeslag som representerer 49 kommuner og lokallag.

– Det er diskusjoner nå, også i Venstre, om distrikter mot sentrum. Hvordan kan du ha politisk oversikt fra Halden til Geilo?

– Man har jo oversikt. Jeg skal ikke si det ikke er forskjell mellom by og land. Men motsetningene blåses opp. By og land trenger hverandre. Så den diskusjonen er en merkelig affære, svarer Van Genderen.

– Både by og land er kjempeflinke til å omstille seg, sier fylkeslederen, som særlig peker på at norske bønder er utrolig fremtidsrettede med enorm evne til å omstille seg.

– Det ser jeg i min egen landbrukskommune, Vestby, sier han.

Styre fra lørdag av

– Er Viken Venstre et distriktsparti?

– Viken Venstre er et sentralt organ som tjener lokallag. Vi får 50 valgkamparenaer til høsten: 49 kommuner og ett fylke. Vi skal tjene både de store og små kommuner.

– Hadde opprettelsen av Viken støtte fra Venstres fylkeslag i Akershus, Buskerud og Østfold?

– Jeg var ikke 100 prosent entusiastisk for Viken i første omgang. Men blir heller ikke i dårlig humør av at det blir regn til lørdag. Men jeg er veldig begeistret for Viken Venstre, sier Arjo Van Genderen, som til daglig er administrasjonssjef i den nederlandske ambassaden.

– Hva blir hovedsaker for Viken Venstre på landsmøtet om en måned?

– Styret ble valgt lørdag så vi har ikke alt klart. Nå sprinter vi mot landsmøtet. Tirsdag plinget masse landsmøtepapirer inn, forteller han.

Førstkommende helg skal Venstres landsstyre forberede landsmøtet.

Lite hyggelige meningsmålinger

– Det viktige er at sentralen støtter oss i de lokale fightene i by og land. Og å sørge for at kommunene blir styrket både økonomisk og organisatorisk. For meg som pendler til Oslo fra Son hver dag, er det også en viktig sak at Follobanen kommer på plass.

På landsmøtet skal Venstre vedta de første kapitlene i et nytt prinsipprogram.

– Frihet, fellesskap, likeverd, natur og internasjonalt samarbeid er viktige prinsipp vi ønsker å fremheve, sier Van Genderen.

– Venstre har tre måneder på rad kommet ned på 2-tallet i meningsmålinger. Hva tenker du om det?

– Lite hyggelig. Vi må gjøre som for to år siden, da det også så dårlig ut i januar-februar. Da tok vi skikkelig grep. Vi konsentrerte hva vi gikk ut til velgerne med og gikk ut og snakket med folk og til slutt kom vi godt over sperregrensen. Den bragden må vi gjenta, sier Arjo Van Genderen.