Clemet: – KrF er åpenbart splittet

Civita-leder Kristin Clemet som ekspertkommentator på NRK under valget i Sverige, har skapt reaksjoner. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

Kristin Clemet mener det hviler en stor forpliktelse på lederne i KrF. – Hvis KrF forblir to partier har de et problem.

Det var et knapt flertall av medlemmene i KrFs sentralstyre som stemte for regjeringsplattformen. 19 stemte for. 17 stemte mot. Det vitner om stor regjeringsmotstand i KrF.

– Partiet er åpenbart splittet. Jeg håper de for egen del og for regjeringens del greier å samle seg og bli forsonet. Det hviler en stor forpliktelse på lederne i KrF. Hvis de forblir to partier har de et problem, sier Kristin Clemet til ABC Nyheter etter regjeringens skjebnedag.

Hun er leder for den liberale tankesmien Civita og tidligere statsråd i Høyre.

– Var det viktig for partiet å få gjennom fjerning av mulighet for tvillingabort?

– Jeg mener mange overdriver når de sier det har vært et løfte om endringer av 2C, men det har vært forventninger om å få igjennom noen endringer på abortloven. Det har de fått, og det tror jeg var viktig.

Nå: Knut Arild Hareide har gått av som KrF-leder

– Greier man ikke samarbeide, mister man makten

Clemet er glad for at Norge har fått sin første borgerlige flertallsregjering siden 1985.

– Det er en helt annen måte å jobbe på, og det kommer alle som følger politikk til å merke.

Hun påpeker at det ikke lenger er slik at de store partiene, Høyre og Arbeiderpartiet, får nok stemmer til å lede rene flertallregjeringer lenger.

– Det går ikke lenger. I dag er man avhengig av å samarbeide. Det gjelder alle. De som ikke greier å samarbeide, mister makten.

Derfor har det vært viktig for statsminister Erna Solberg (H)å lykkes med fireparti-prosjektet.

– Hvor mye har Solberg måttet gi for å få til dette?

– Hun kommer litt i en mellomposisjon rent politisk. Hun er opptatt av helheten. Så lenge Høyre føler de har helheten i behold, så tror jeg de er fornøyd. Jeg har ikke gått gjennom hele plattformen i detalj.