Støre mener Ap kan fortsette med Tajik som eneste nestleder

Partileder Jonas Gahr Støre mener at Ap kan fortsette med ham som leder, Hadia Tajik som nestleder og Kjersti Stenseng som partisekretær fram til neste ordinære landsmøte – men sier samtidig at han er lydhør dersom noen vil bruke vedtektene til å kreve et ekstraordinært landsmøte. Les mer Lukk

Jonas Gahr Støre mener at Arbeiderpartiet ikke trenger noe ekstraordinært landsmøte etter at Trond Giske trakk seg som nestleder etter varslersakene mot ham. 

Sammen med nestleder Hadia Tajik og partisekretær Kjersti Stenseng er Støre beredt til å «ta ansvaret framover» – sa Ap-lederen flere ganger under pressekonferansen i etterkant av sentralstyremøtet på partikontoret mandag ettermiddag.

Støre svarte et ubetinget ja på om Arbeiderpartiet kan fortsette fram til neste landsmøte med en nestleder.

– Historisk har vi hatt både to og en nestledere. Vi kan fortsette med en. Tajik, Stenseng og jeg vet hva vi har vært gjennom og hva som ligger foran oss. Vi er beredt til å ta det ansvaret, sa Støre.

Fylkeslederne delt

Fylkeslederne som NTB var i kontakt med mandag er delt i synet på om det bør holdes et ekstraordinært landsmøte etter at Giske søndag trakk seg som følge av varslersakene mot ham. Flere tar til orde for at partiet må ha to nestledere, og at det trengs et ekstraordinært landsmøte for å bygge laget og lufte ut frustrasjoner.

Støre sier at han vil være lydhør.

– Det er en krevende situasjon. Jeg er ydmyk for at hvis noen vil bruke våre vedtekter for å innkalle til et ekstraordinært landsmøte så er det helt klare prosesser for det, sier han.

Les også: Marianne Marthinsen vil ikke ha tilbake verv fra Giske

Støre sier at sentralstyret ikke har gått inn for et ekstraordinært landsmøte, men at han i løpet av mandagen ville ha kontakt med fylkeslederne om også dette spørsmålet.

– Så skal vi ha et landsstyremøte i slutten av måneden. Da tror jeg vi har fått klarlagt hva vi trenger for å komme tilbake til politisk arbeid så fort som mulig, sier han.

Naturlig reaksjon

Internt i Ap – også blant fylkeslederne – er det flere som fortsatt mener at Giske-saken også handler om maktkamp. Støres versjon er at det handler om metoo-kampanjen, om det samlede bildet etter flere varslinger, og at Giskes rettsvern er ivaretatt på beste måte gjennom partiets prosesser.

Les også: Støre: – Dokumentasjonen underbygger varslernes historie

Konklusjonen etter gjennomgangen av varslersakene – som ikke er ferdig behandlet – er at dokumentasjonen har styrket varslernes historier: Giske har oppført seg på en måte som ikke er forenlig med Arbeiderpartiets verdier og regelverk. Allerede 1. januar var Støres råd til Giske at han burde tre til side.

– Det er en naturlig menneskelig reaksjon at Giske har sin versjon av dette, sier Støre på spørsmål fra NTB om hva han tenker om at Giske forklarer avgangen med hensyn til familien og til partiet – og ikke som følge av manglende tillit.

Beredt på uro

Støre sier at han er forberedt på ytterligere uro i partiet fremover.

– Vi en jobb å gjøre fremover for å skape ro. Metoo kan ikke bare skyves til side fordi vi er kommet gjennom denne saken. Jeg tror dette vil skape engasjement og kanskje også uro framover. Vårt mål er å skape ro for å kunne drive politisk arbeid. Så jeg ber både om ro og engasjement – ro for å drive politikk, der også metoo er en del av det engasjementet, sier Støre.

Les også: Ap-ledere splittet i synet på om Tajik kan fortsette alene

At det fra sentrale partifolk blir stilt spørsmål om Giskes rettsvern – kommenterer Støre slik:

– Det har vi vært opptatt av å ivareta. Jeg skal ikke kommentere hvordan mediene har jobbet, det er en sak for seg. Men vårt ansvar har vært å ta imot varslene på skikkelig vis, gi han retten til å kommentere – noe vi har gjort ved to anledninger, og nå ytterligere tid til å kommentere skriftlig. Da har vi tatt de hensynene det er mulig å ta i en prosess som ikke er en rettslig prosess, sier Støre.

Må ta rykter på alvor

I løpet av de neste dagene skal Ap finne en ny finanspolitisk talsperson for partiets stortingsgruppe. Samtidig skal partiet ta imot Giske på «en god måte» når han kommer tilbake til Stortinget.

– Det er mulig å vinne tilbake tillit du har tapt, sier Støre, som likevel ikke ville svare på om den vil bli gjenopprettet i det personlige forholdet mellom ham og den avgåtte nestlederen.

Sentralstyret har sluttet opp om partiledelsens håndtering og videre arbeid med varslersakene. Samtidig skal det opprettes et hurtigarbeidende utvalg som rutiner og retningslinjer for å sikre lav terskel for varslersaker.

Og ikke bare det: Støre sier at han i fremtiden vil være mer lydhør også for rykter om tillitsvalgte.

– Vi må ha mot til å spørre mer og sjekke om det er noe i disse ryktene. Metoo har trukket til side et forheng som gjør at saker som fikk passere før ikke gjør det nå. Det er bra. Etterpåklokskap er en viktig egenskap, og kanskje burde man gjort ting annerledes.