Støre: – Dokumentasjonen underbygger varslernes historie

Partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng møtte pressen etter mandagens sentralstyremøte. Se opptak av sendingen her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hovedbildet er at dokumentasjonen underbygger varslernes historie, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag kveld meldte Trond Giske at han trekker seg fra vervet som nestleder i Arbeiderpartiet. Mandag var Arbeiderpartiet samlet til ordinært sentralstyremøte.

– Jeg støtter Giskes avgjørelse. Det er en riktig og nødvendig beslutning, sa partileder Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Bakgrunn: Kampen om historien er i gang: – Viser hvor bitter konflikten er

Tror på varslerne

Deretter redegjorde han for saksgangen. 21. desember og 1. januar fikk Giske kommentere varslene om påstått seksuell trakassering, og siden har Arbeiderpartiet samlet inn dokumentasjon.

– Vår holdning var da og nå: Vi tror på varslerne, og på samme måte har vi et ansvar for at den det varsles mot også skal få komme med sin versjon. Hovedbildet er at denne dokumentasjonen underbygger varslernes historie, sier Støre.

Partilederen la til at Giske bestrider noen av varslene som er kommet mot ham, og at ingen av varslene så langt er anmeldt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Meg bekjent er det ingen av sakene som er anmeldt etter straffeloven, og jeg har heller ikke gitt noe slikt råd, sa Støre.

Aktuelt: Ap-ledere splittet i synet på om Tajik kan fortsette alene

– Uforenlig med våre verdier

Giske skal kommentere på den nye informasjonen i løpet av uken.

– I går ga Giske sin begrunnelse – jeg har stor forståelse for den belastningen dette er for Trond og hans nærmeste. Jeg har i dag redegjort for hvorfor jeg mener det var nødvendig for Giske å trekke seg, sa Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det handler ikke om juss, men om tillit. Det vi nå vet, er tilstrekkelig for å si at han har oppført seg på en måte som ikke er forenlig med våre verdier og vårt regelverk, sa Ap-lederen.

– Trond skal komme tilbake til Stortinget. Alle har mulighet til å opparbeide seg tillit som er gått tapt, sa Støre.

Professor: – Fortsatt muligheter for Giske i politikken

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ferdig som finanspolitisk talsmann

Etter at Giske frivillig trakk seg fra nestledervervet søndag, avgjorde sentralstyret i partiet at han også er ferdig som partiets finanspolitiske talsmann.

– Vi vil raskt ta opp dette i stortingsgruppa og sørge for Arbeiderpartiet får på plass en ny finanspolitisk talsperson, sier Støre.

Njie: – Trond og jeg har stått sammen gjennom denne stormen

Partiet skal nå etablere et utvalg som skal se på prosedyrer og rutiner i forbindelse med varslersaker.

Utvalget skal ledes av tidligere statsadvokat og statssekretær i Justisdepartementet Pål Lønseth, opplyste partisekretær Kjersti Stenseng på Arbeiderpartiets pressekonferanse mandag ettermiddag. Lønseth er i dag partner i konsulentselskapet PwC og leder granskingsenheten der.

– Utvalget skal se på dagens rutiner for seksuell trakassering og se på de rutiner og prosedyrer vi har for å følge opp på en god måte og for å ha en god beredskap i framtiden, sa Stenseng.

Utvalget skal ha kort frist for å levere sitt arbeid, understreker partisekretæren.