Politiker trekker seg fra Sverigedemokraterna etter muslim-uttalelse

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson (bildet) fortsetter som partileder etter landsmøtet, men partikameraten Martin Strid blir trolig kastet ut. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB scanpix Les mer Lukk

En politiker i Sverigedemokraterna meldte seg ut av partiet da han ble truet med utkastelse fordi han sa at muslimer ikke er fullt ut mennesker. 

Uttalelsen til Martin Strid under Sverigedemokraternas (SD) landsmøte har skapt sterke reaksjoner. I et resonnement som ble sendt direkte på SVT, snakker Strid om en skala fra 0 til 100 der man i den ene enden er 100 prosent «menneske» og i den andre enden 100 prosent «muhammedaner».

– Hvis man er eks-muslim, da har man kommet ganske langt mot å bli fullt ut menneske, sa Strid, som også føyde til at han vil «befri muslimer fra islam».

Søndag kveld melder TT at Strid, som er lokalpolitiker i Dalarna, selv har meldt seg ut av partiet. Han sier han har bedt om unnskyldning for uttalelsen tidligere på dagen.

– Det var veldig uheldig, jeg uttrykte meg veldig klønete, sier han.

Åkesson: – Idiotisk

SD har i helgen avholdt landsmøte i Norrköping. Lørdag ble Jimmie Åkesson gjenvalgt som partiets leder. Han reagerer sterkt på Strids utsagn.

– Dette skjedde etter tre dager med konstruktive, seriøse debatter. Så går en sånn her type opp og sier noe så idiotisk, sier Åkesson til SVT.

– I det her tilfellet er det veldig tydelig at om det ikke er rasisme, så er det veldig nære rasisme, fortsetter han.

Utestengelse

Strids utmeldelse kom etter at det innvandringskritiske partiet startet en prosess som etter alt å dømme kom til å føre til hans utestengelse, ifølge SVT.

– Det som Martin Strid sa om muslimer og islam, er overhodet ikke forenlig med vår politikk eller hvordan vi uttrykker oss, sier Magnus Olsson, som leder en partikomité med ansvar for å vurdere Strids medlemskap.

– Min oppfatning er at hvis jeg hadde vært Martin Strid, så hadde jeg forlatt partiet, sier han videre.