Åkesson krever statsminister Löfvens avgang

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson har mistet enhver tiltro til statsminister Stefan Löfven. Han vil at statsministeren skal gå av etter nye opplysninger i den såkalte IT-skandalen. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix
Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson har mistet enhver tiltro til statsminister Stefan Löfven. Han vil at statsministeren skal gå av etter nye opplysninger i den såkalte IT-skandalen. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sverigedemokraterna krever statsministerens avgang etter de siste opplysningene om IT-skandalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag kveld kom det for dagen at Stefan Löfvens statssekretær Emma Lennartsson hadde fått opplysninger om muligheten for en datalekkasje allerede i februar 2016, hele ti måneder tidligere enn det som har vært kjent til nå.

– Jeg tror ikke på noe av det som kommer fra regjeringen i denne saken, sier Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson til SVT.

Han beskriver det som utenkelig at statssekretæren visste om dette uten å informere sin sjef, statsministeren.

– Jeg tror han fikk opplysninger om IT-skandalen langt tidligere enn det han har innrømmet. Det er på tide at Löfven går av, sier Åkesson.

Han lover å ta opp spørsmålet så snart Riksdagen kommer sammen om et par uker.

Les også: Svensk misnøye etter IT-skandalen

Våren 2015 satte det svenske transporttilsynet ut driften av sine servere til IBM i Irland. Utenlandske IT-teknikere uten klarering fikk dermed tilgang til personlige opplysninger om hundretusener av svensker.

Löfvens ofret i juli to statsråder, men vernet forsvarsminister Peter Hultqvist. Flere partier vurderer mistillitsforslag i Riksdagen, men det er uklart om det er reelle trusler eller tomme ord.

Les også: IT-eksperter bekymret for sikkerheten rundt stortingsvalget

Personvernpolicy