Varsler råkjør mot regjeringen: – De rødgrønne står klare for å teste KrF

Erna Solberg (tv), Venstre leder Trine Skei Grande, finansminister Siv Jensen og Krf leder Knut Arild Hareide etter onsdagens borgerlige samtaler på Stortinget. Les mer Lukk

KrF-vennlige forslag fra de rødgrønne i Stortinget kan skape trøbbel for Erna Solbergs fremtid som statsminister - og de forslagene vil komme raskt, lover SV.

Det var dette Knut Arild Hareide lovet velgerne sine: KrF skal ikke sitte i en regjering med Frp.

Onsdag ble det en realitet, og Erna Solbergs regjeringsdrøm havarerte.

Dermed er samarbeidsavtalen mellom de fire partiene historie, og KrF går i opposisjon - selv om de skal fortsette politiske møter på toppnivå med Venstre, Høyre og Frp.

JAKT PÅ FOLDEDE HENDER: Knut Arild Hareide og KrFs vippemakt som sentrumsparti er ettertraktet. Les mer Lukk

– Vi er et sentrumsparti, og da ligger det i vår natur at vi kan hente politiske gjennomslag på begge sider i norsk politikk, sa Hareide på Politisk kvarter på NRK torsdag morgen.

Han trakk frem distrikts- og landbrukspolitikken som et område hvor han tror KrF kan få mer gjennomslag for sin politikk på venstresiden.

Overfor VG sier Hareide at han håper å slippe å felle regjeringen.

– Men det er ikke bare opp til KrF. Regjeringen velger selv hva slags politikk de vil føre og hva slags forslag de vil komme med, sier KrF-lederen.

Aktuelt: Ny måling: Høyre større enn Ap - katastrofetall for KrF

SV-Karin: – Vi kommer til å teste KrF

KRF I KLEMMA: Karin Andersen er spent på om KrF vil vise seg som et sentrumsparti. Les mer Lukk

SV-veteran Karin Andersen, som har sittet på Stortinget i over 20 år, sier KrF nå får bevise om de er et sentrumsparti eller har klistret seg til Erna Solberg.

– Vi er spent på hvordan KrF vil forholde seg til reell politikk. Jeg regner med når de har fristilt seg, og at de ønsker mest mulig gjennomslag for politikken de står for, sier Andersen til ABC Nyheter.

Hun varsler at SV tidlig vil teste KrF, og fremme en rekke forslag som KrF har uttalt at de er for.

– Aktuelt nå er jo for eksempel saken med pleiepenger til foreldre med syke barn. Vi vil også foreslå økt barnetrygd i kampen mot barnefattigdom, sette en stopper for velferdsprofitørene og fremme en lærernorm som KrF sterkt har frontet i valgkampen. KrF er jo enig med oss i en rekke saker, så det blir veldig spennende å se hva de gjør, sier SV-toppen.

– Jeg oppfatter at KrF har inntatt en selvstendig opposisjonsrolle, og det kan skape problemer for regjeringen. Jeg tror det ikke bare er symbolikk å bryte med Frp, det må jo også være innholdet i politikken, og KrF vil få muligheter for betydelige gjennomslag med oss på venstresiden.

– Vil gi mer slagkraft

Samtidig tror Andersen det kan være en styrke at KrF er med i budsjettforhandlingene med regjeringen.

– Det vil gi mer slagkraft, fordi det er viktig at flertallet følger opp at regjeringen gjennomfører det Stortinget vedtar, sier Andersen og understreker:

– Vi driver ikke med politikk for å ydmyke noen, vi driver med politikk fordi vi tror på noe og vil gjennomføre det.

Aktuelt:Høyre og Frp kan gå på asylnederlag

Ap-leder Jonas Gahr Støre har varslet et mer aktivt opposisjonsparti.

– Regjeringen har ikke lenger flertall bare med Venstre, noe som åpner for flere muligheter for oss til å danne alternative flertall, sa han.

– Vi skulle være en kritisk og konstruktiv opposisjon – var vi for konstruktive? spurte Støre i sin landsstyretale 19. september og varslet et råkjør i Stortinget.

Ifølge stortingskilder vil de rødgrønne allerede tidlig forsøke å presse KrF til å vise om «de stemmer for det de er for».

– Vi kommer til å peise på ganske fort, sier en kilde.

Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, twitret onsdag kveld at Sp ser frem til «et konstruktiv samarbeid».

Valgforsker: De rødgrønne vil teste KrF

Spørsmålet blir hvor lenge Erna Solberg klarer å holde KrF i tøylene, mener valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Valgforsker Johannes Bergh

– En vanskelig situasjon er blitt vanskeligere for Solberg-regjeringen. Jeg er sikker på at de rødgrønne vil være aktive i opposisjon og står klare for å teste KrF gjennom flere forslag, sier Bergh til ABC Nyheter.

Han viser til at KrF ikke står langt unna spesielt Arbeiderpartiet og Senterpartiet i flere saker, og at det kan bli vanskelig å stemme imot flere av forslagene.

– Jeg tenker spesielt på forslag som kan komme i miljøsaker, barne- og familiesaker og distriktspolitikk, sier Bergh og peker blant annet på kommunereformen.

Han tror det kan bli et «råkjør fra opposisjonen» på Stortinget.

– Jeg tror vi vil se en bevisst taktikk fra venstresiden. Ap har et ønske om å fremstå som et tydeligere opposisjonsparti for å bygge seg opp mot kommende valg. Det gjør de ved å skape vanskeligheter for regjeringen og få vedtatt sin politikk.

Samtidig har Hareide gått til valg på Erna Solberg som statsminister, påpeker Bergh.

– KrF har sagt de ikke ønsker å felle regjeringen, så langt som mulig, men kommer det en sak som er en kjernesak for KrF, hvor regjeringen setter hardt mot hardt, kan det skape en situasjon hvor regjeringen i ytterste tilfelle blir felt.

– KrF er nødt til å svelge noen kameler hvis de lar Erna Solberg sitte hele perioden, sier valgforskeren.

DISSE TRE KAN SKAPE TRØBBEL FOR ERNA: Jonas Gahr Støre (AP), Audun Lysbakken (SV) og Trygve Slagsvold Vedum (SP). Les mer Lukk

Solberg advarer KrF mot å stemme for alt de er for

Statsminister Erna Solberg fastholder at hun vil holde tett dialog med KrF for å finne en måte å styre på hvor KrF er inkludert.

– Det vil være et flertall på fire partier som vil bli avgjørende for at denne regjeringen vil bli sittende. Det betyr at vi må finne en måte å styre på som gjør at vi klarer å få gjennomslag i saker for alle fire partier, sa Erna Solberg i Politisk kvarter på NRK torsdag morgen.

Så advarte hun KrF og Venstre mot å søke flertall på rødgrønn side i alle sakene de er uenige med regjeringen:

– Det kan ikke være slik at noen på Stortinget tror det er fritt frem for å danne kryssende flertall i neste fireårsperiode, bare for å straffe regjeringen, sa Solberg.

– Hvis alle stemmer for alt de er for, med alle de omfangsrike programmene de har gått til valg på, ja så blir Norge ustyrlig de neste årene. Det vil bare slå tilbake på alle politiske partier, sa statsministeren.

Les hele saken: – Alle fire partier må være med for å få dette til

Kan KrF forsvinne? Dagen-redaktør: – En «nær døden-opplevelse»