#VALG2017

Lysbakken om Frps løfte: – Siv Jensen bløffer!

BLØFF: Siv Jensen bløffer, mener SV-leder Audun Lysbakken. Til høyre Snorre Valen (SV). Les mer Lukk

Audun Lysbakken (SV) går inn i den mest intense delen valgkampen med mål om å avsløre Frp som et «eliteparti». At Frp ikke vil prioritere kutt i formuesskatten er en bløff, mener SV-lederen.

ARENDAL (ABC Nyheter): Siv Jensen og Fremskrittspartiet lover velgerne at de ikke vil prioritere kutt i formuesskatten hvis de vinner valget.

– I de neste fire årene så kommer vi til å ha andre lettelser som er viktigere for oss, og derfor vil vi ikke prioritere store kutt i formuesskatten, sa Jensen til VG for åtte dager siden.

– Den lovnaden har null troverdighet, sier Audun Lysbakken til ABC Nyheter.

Statsminister Erna Solberg har i valgkampen varslet at hun vil kjempe for en enda lavere formueskatt og redusere skatten på «arbeidende kapital». Det vil gi Norge 3.900 flere nullskatteytere, ifølge regjeringens eget regnestykke.

– Prioriterer de med mest fra før

Timer før valgkampens første partilederdebatt går Lysbakken i strupen på Frp-leder og finansminister Siv Jensen.

– Fremskrittspartiet er et eliteparti, som når det kommer til stykke prioriterer de som har mest fra før, sier Lysbakken.

I 2013 sa Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen at partiet ville prioritere skattekutt til «folk flest» fremfor å kutte i formuesskatten.

– I neste fireårsperiode bør innslagspunktet for formuesskatten opp til rundt 30 millioner kroner. Da vil vanlige folk som har spart i bolig, gründere og de fleste småbedriftseiere slippe unna formuesskatten. På sikt skal formuesskatten bort, men vi vil heller øke bunnfradraget raskere fremfor å prioritere kutt i skatteprosenten, sa Solvik-Olsen.

Innslagspunktet er i dag på 1,4 millioner kroner. Langt unna 30 millioner kroner som Frp tok sikte på.

Til NRK sa Siv Jensen i 2015 at kutt i formuesskatten ikke skulle prioriteres i fremtidige statsbudsjett.

Siden Frp og Høyre vant valget i 2013 har partiene gitt de mest formuende i Norge 5,3 milliarder kroner i form av kutt i formuesskatten.

– Velgerne tror ikke lenger på Jensens løfter, regjeringen har gang på gang prioritert kutt i formuesskatten, sier Lysbakken.

Les også: Solberg: – Formuesskatten skaper utflytting

Lysbakken: Siv Jensen har lurt velgerne

– Hun har lurt velgerne. Mens den økonomiske eliten har fått store skatteletter, har de som har minst fått skatteletter de knapt nok merker. Det er ingen grunn til å tro at det skal bli annerledes. På toppen av det hele har de sendt regningen til mange av de gruppene som har minst, sier SV-lederen.

Lysbakken vil gjøre valgkampen til et generaloppgjør mot økende ulikhet. Les mer Lukk

– Hvilke eksempler har du på at de har sendt regningen til de som har minst?

Skattelette koster penger. Regjeringen har hentet penger fra å kutte i sosiale ordninger og i inntektene til de som har lite. Noen eksempler er barnetillegg til uføre, bostøtte til uføre, tre trygdeoppgjør på rad der eldre med lave pensjoner taper kjøpekraft og økt egenandel for kronikere, svarer Lysbakken.

Noen burde anmelde Frp for brudd på markedsføringsloven med slagordet «for folk flest», mener SV-lederen.

– SV driver en misforstått misunnelsespolitikk og går blant annet til valg på økt eiendomsskatt. Folk får ikke bedre råd og forskjeller blir ikke mindre av at staten skattlegger hus og hjem og tar mer av deres sparepenger og inntekt. De største forskjellene i Norge går mellom de som ikke har jobb og de som har jobb, sa Siv Jensen til ABC Nyheter i forrige uke.

Lysbakken mener Jensen forsøker å villede velgerne.

– Dette er bevisst villedning. Det er ren bløff om hva som er SV sitt skatteopplegg. Vi øker skatt på eiendom for å få kontroll på den vanvittige situasjonen i boligmarkedet, og vil flytte skatt fra arbeid til eiendom. Folk med vanlige inntekter får mindre skatt med vårt forslag. Sannheten er at det er SV som er skattelette-partiet for de som tjener lite. Frp er et skatteletteparti for folk som har mye. Med mindre du har en stor eiendom eller har et stort selskap, vil de med under 600.000 få lavere skatt med SV i regjering, sier Lysbakken.

– NHO og arbeidsgivere argumenterer med at kutt i formuesskatten vil gi flere arbeidsplasser. Kjøper du ikke det?

– Det blir gjentatt i valgkamp etter valgkamp at dette skal gi arbeidsplasser. Men for det første klarer ikke regjeringen å dokumentere at det har en effekt. Bevisbyrden ligger på Høyre og Fremskrittspartiet og de klarer ikke dokumentere at dette er et stort problem for å skape arbeidsplasser. Sannheten er at kapital beskattes mye hardere i andre europeiske land. Bevisbyrden ligger hos regjeringen, sier Lysbakken.

Les også: NHO: Nullskatteytere er en myte

Siv Jensen: – Løgn

Partileder Siv Jensen (FrP).

At Frp har brukt skattekutt til å gi de som har mest fra før av, avviser Siv Jensen.

– Det Lysbakken sier er feil. Den største delen av skattelettene har gått til vanlig folk. En gjennomsnittsfamilie har fått 8000 kroner i skattelette. Vi har fjernet arveavgiften, vi har fjernet båtmotoravgiften, vi har redusert skatten på lønnsinntekt og vi har redusert bilavgiftene med 1,5 milliard kroner, sier Siv Jensen til ABC Nyheter.

– SV unnlater å si at de vil ha en statlig eiendomsskatt, den skal du ha på toppen av den kommunale. Skattepolitikken deres henger ikke sammen, sier Jensen.

Skulle du ønske at Frp hadde fått til mer skattelette til «folk flest»?

– Frp har nok større og mer hårete ambisjoner enn Høyre. Vi er opptatt av å få til så store lettelser som mulig, sier Frp-lederen.

Les også: Solberg sabler ned Aps skatteøkninger