Skoprotest mot nazister i Sverige

Organisasjoner og sentrale politiske skikkelser vil nå innføre stopp mot udemokratiske organisasjoner i Sverige.  Les mer Lukk

Stadig flere reagerer på at det nazistiske partiet NMR får delta under den politiske uken Almedalen i Sverige. 

Denne uka er det duket for Sveriges viktigste forum for politikk og samfunnsspørsmål: Almedalen. Uken er langt på vei den svenske utgaven av Arendalsuka. I april ble det klart at det nazistiske partiet Nordiska Motståndsrørelsen skulle få delta i forumet.

Prosjektlederen Mia Stuhre sa den gang til Aftonbladet at NMR sin søknad om å få delta måtte behandles som alle andres.

– Vi har ytringsfrihet i Sverige, og vi har ikke mandat til å si nei til noen som vil være her, sa Stuhre til Aftonbladet.

Reagerer

Siden den gang har en rekke partier, organisasjoner og politiske skikkelser reagert negativt på at partiet får delta i den politiske uken. Forrige uke uttrykket for eksempel Utenriksminister Margot Wallstrøm sin misnøye til Aftonbladet.

– Jeg forstår ikke hvorfor Almedalen slipper inn nazister og velger å gi dem den plattformen, sa hun til Aftonbladet.

Les også: Nynazister får være med på svensk politikeruke

Organisasjonen Make Equal har postet dette bildet på Instagram av sin kampanje #ogjagprotesterade. Les mer Lukk

Les også:Politiet forbyr nazister å demonstrere i Fredrikstad.

Skoprotest

Mandag morgen ble det ifølge SVT laget en skohaug foran sjøen som ligger midt i Almedalen. Den er en «remake» av et kjent bilde på sko som pleide å tilhøre jøder som ble drept under andre verdenskrig. På skoene står hashtaggen #ochjagprotesterade. 70 ulike organisasjoner og personer står bak haugen, melder SVT.

Ønsker forbud mot rasistiske grupperinger

Protestkampanjen har vekket engasjement på sosiale medier. Les mer Lukk

Protestene stopper ikke der. I dagens utgave av Aftonbladet samlet 75 debattanter seg og skrev et debattinnlegg hvor de tok til orde for at det burde innføres stopp mot udemokratiske organisasjoner som NMR i Sverige. I sitt innlegg viser de til at Sverige i 1971 skrev under på FN - konvensjonen mot rasediskriminering.

Videre skriver de i Aftonbladet at:

«Det finnes en naiv tro på at rasisme bekjempes med en åpen samtale, men av historien har vi lært at det ikke er tilfellet. Rasisme har lite med logisk tenkning å gjøre, og kan derfor ikke bekjempes gjennom logiske resonnementer. Rasismen vinner på å bli synlig, og fremfor alt normaliseres.»

Sverige har tidligere blitt meldt anmeldt for rasisme til FNs rasediskrimieringskomite.

Les også: Omstridt nynazistisk deltakelse på svensk politikerstevne

Les også: Nektet å la barnefamilie gå uten tilsyn i svensk lekebutikk