Se direkte 11:15

Knut Arild Hareide taler til landsmøtet

Your browser doesn't support HTML5 video.

Knut Arild Hareide taler til landsmøtet
Hvem vil KrF søke samarbeid med etter valget? Det er ventet at partileder Knut Arild Hareide vil bli presset under landsmøtet på hvor mange samarbeidsplaner partiet skal ha. 

TRONDHEIM (ABC Nyheter): Klokken elleve starter KrFs landsmøte i Trondheim.

KrFs fire dager lange landsmøte starter med partileder Knut Arild Hareides åpningstale torsdag.

Det er ventet at de største debattene vil handle om familiepolitikk.

Se talen øverst i saken!

Holder døren åpen for alle

Det er knyttet spenning til om Hareide under landsmøtet vil bidra til å tydeliggjøre hvem partiet ønsker å samarbeide med etter valget.

Hareide sammen med Siv Jensen, Erna Solberg og Trine Skei Grande. Les mer Lukk

Hareide og partiledelsen har hele veien ønsket en sentrum-Høyre-regjering med Venstre og KrF, men det er usikkert hvordan partiet vil handle hvis det blir flertall på rødgrønn side.

Hareide har til nå verken avkreftet eller bekreftet om KrF ønsker å fortsette som støtteparti for en Høyre-Frp-regjering eller eventuelt gå inn i en regjering med Arbeiderpartiet og Venstre.

I går ble det kjent at hver tredje fylkesleder i KrF sier blankt nei til å gå i regjering med Ap. Ytterligere to er svært skeptiske til et slikt samarbeid. Bare tre sier ja.

Les saken: Fylkesledere avfeier Støre

– Mer åpent enn valget i 2013

ABC Nyheter vet det er frustrasjon i flere fylkeslag som ønsker at partiledelsen skal være tydeligere om mulige samarbeidspartnere etter valget.

– Dette valget er mer åpent enn i 2013, hvor vi hadde en veldig klar rødgrønn blokk som sa fullstendig nei til samarbeid med KrF. Da ga vi en garanti om å bidra til et skifte. Denne gangen har vi forpliktet oss til en sentrum-Høyre-regjering, og så har vi sagt at hvis det ikke blir noe av, så går vi sannsynligvis i opposisjon. Men det betyr ikke at vi låser døra og kaster nøkkelen. Som et ansvarlig parti må vi ha et vedtak som kan gi oss mest mulig påvirkning. Vi kan ikke ha en ren kynisk velger-strategisk vurdering, uttalte Hareide tirsdag.

Your browser doesn't support HTML5 video.

KrF er omsvermet før valget - pressekonferanse før landsmøtet Les mer Lukk

Familiepolitikk vil prege landsmøtet

– Det ser ut som det er familiepolitikk som vil prege landsmøtet, både en fornyelse av kontantstøtten og hvordan man kan gi familiene bedre råd gjennom økt barnetrygd. Der er det et forslag om å heve barnetrygden og skattelegge den, sa påtroppende nestleder Kjell Ingolf Ropstad til ABC Nyheter onsdag.

Kjell Ingolf Ropstad blir KrFs nye nestleder lørdag. Les mer Lukk

Forslaget om å skattelegge barnetrygden er høyst uvanlig til KrF å være, og forslaget har fått kritikk av blant annet stortingsgruppa til partiet.

– Spørsmålet er om det er samfunnet som helhet som skal løfte barnefamiliene eller er det solidaritet mellom barnefamiliene som skal være med å løfte barnetrygden, sa Ropstad.

Les intervjuet med Ropstad: – Vi må bli flinkere til å kommunisere enkelt