Seks fylkesledere i KrF vil ikke gå i regjering med Ap etter valget

Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide har ikke Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre som den foretrukne samarbeidspartner. Seks fylkesledere er enda mer skeptisk til Ap.
Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide har ikke Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre som den foretrukne samarbeidspartner. Seks fylkesledere er enda mer skeptisk til Ap. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hver tredje fylkesleder i KrF sier blankt nei til å gå i regjering med Ap. Ytterligere to er svært skeptiske til et slikt samarbeid. Bare tre sier ja.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en undersøkelse Adresseavisen har gjort blant samtlige 19 fylkesledere i Kristelig Folkeparti. Seks sier nei, to heller mot nei, tre sier ja, mens de resterende åtte har ikke konkludert.

KrF risikerer dermed å deles på midten når veien videre skal stakes ut etter valget til høsten. Splittelsen kan komme til overflaten allerede på partiets landsmøte i Trondheim denne helga.

– Vi er åpen for å samarbeide med Ap, men per i dag er det ikke aktuelt å gå i regjering med dem. Kanskje vi endrer mening om dette etter landsmøtet, sier Jon Normann Tviberg i Nord-Trøndelag KrF.

Les også: KrFs nye kronprins: – Det er flere som egentlig er sentrumsvelgere

Arbeiderpartiet frir hemningsløst til Knut Arild Hareide og hans folk for tida, men Hareide synes å være vanskelig å overtale, spesielt etter to omstridte vedtak på Ap-landsmøtet i helga: Å fjerne K-en i KRLE-faget og å tilby enkelte gravide blodprøver som kan avsløre blant annet Downs syndrom.

Hareide har fastslått de siste dagene at hans foretrukne alternativ er en regjering utgått av Høyre og helst alle de tre sentrumspartiene. Partilederen lanserte sågar Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum som mulig statsminister i en slik regjering.

Les også: KrF åpner for å øke skattene