Bondebål får Dale til å tenne

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) Les mer Lukk

Ubalansert og historieløst, sier landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) om bålbrenningen som Norges Bondelag oppfordrer til.

Over hele landet skal bønder tirsdag brenne bål i protest mot regjeringens jordbruksmelding. Den fører ifølge Bondelaget norsk matproduksjon på ville veier, men landbruksministeren mener bøndene overdriver.

-Det er helt fair å være uenig i enkeltforslag, men når det legges opp til vardebrenning, er det historieløst. Det har sittet langt inne å bruke den type symbolikk i Norge, sier han til NTB.

-Jordbruksmeldingen viderefører avtalesystemet, tollvernet, distriktstilskuddene og inntektsmålene og har som mål å bidra til økt produksjon og et landbruk i hele landet. Hva skal norske bønder sette fyr på hvis det virkelig skulle dra seg til en gang? spør statsråden.

Han oppfordrer norske bønder til "å reflektere et halvt minutt" før de setter fyr på bålet og viser til at inntektsutviklingen er god sammenlignet med andre grupper og ikke minst yrkesfeller i andre land.

Leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag mener på sin side at jordbruksmeldingen bidrar til økt liberalisering og utfordrer mangfoldet i næringen.

Les også: – Ta hele jordbruksmeldinga di tilbake, landbruksminister!

Dale gir mer frislipp og fjerner målsetting for økologisk mat

Landbruksministeren stiller seg bak Helgesen i ulvesaken