Landbruksministeren stiller seg bak Helgesen i ulvesaken

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) sier regjeringens mål er å følge opp bestandsmålet for ulv og sikre at det kan være dyr på beite i områder som er satt av til dette.
Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) sier regjeringens mål er å følge opp bestandsmålet for ulv og sikre at det kan være dyr på beite i områder som er satt av til dette. Foto: Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) sier han samarbeider med miljøminister Vidar Helgesen (H) for å finne ut om det er mulig å skyte flere ulv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiet har blitt anklaget for å forholde seg tause i ulvedebatten, men Dale svarte fredag på et spørsmål fra Senterpartiets Geir Pollestad. Han ville vite om Dale er fornøyd med Helgesens oppfølging av Stortingets ulvevedtak.

Dale skriver at regjeringen har en klar ambisjon om å følge opp bestandsmålet som Stortinget har fastsatt.

– Jeg er opptatt av å gjøre videre vurderinger av vårt handlingsrom for uttak, og jeg vil samarbeide med statsråd Helgesen for å bidra til minst mulig risiko for beitenæringene, skriver Dale.

Han skriver videre at han vil jobbe for at beitenæringen kan ha dyr på beite i beiteprioriterte områder.

Les også: Helgesen med ulveredegjørelse på Stortinget

KrF om ulv: Regjeringen har malt seg inn i et hjørne

Forsker: Kvinner og eldre mest negative til rovdyr

Ulike Konklusjoner

Dale gjentar at hans departement og Klima- og miljødepartementet konkluderte ulikt når det gjelder hvor stort skadepotensialet ulvebestanden utgjør. De ulike vurderingene ble sendt til lovavdelingen i Justisdepartementet, som sa seg enig med miljødepartementet: Skadepotensialet er ikke stort nok til å tillate å felle mer enn 15 ulv. Lokale rovviltnemnder ønsket å felle til sammen 47 ulv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dale viser videre til at regjeringen har varslet lavere terskel for å skyte ulv før beitesesongen og styrke arbeidet med å dokumentere skadepotensial gjennom radiomerking.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stortingsrepresentant jaktet ulv i Sverige

Helgesen står på sitt ulvestriden

Justisministeren taus

Nyutnevnt justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) avstår på sin side fra å svare når SVs Heikki Eidsvoll Holmås vil vite om miljøministeren har feiltolket vurderingene fra Justisdepartementets lovavdeling om lisensfelling av ulv.

Frp-statsråden skriver i sitt svar at lovavdelingen opptrer uavhengig og at uttalelser ikke forelegges politisk ledelse.

– På denne bakgrunn finner jeg det prinsipielt ikke riktig å uttale meg om forståelsen av lovavdelingens uttalelse, anfører han.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad kritiserte Frp i forrige uke for å skygge unna ulvedebatten og «gjemme seg i skjørtene til statsministeren».

Les også: Ap åpner for å skyte mer ulv enn regjeringen

Mindre rovdyrskader på sau tross mer ulv