Putin klar til å møte Trump

Russlands president Vladimir Putin sier han er klar til å møte Donald Trump. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Russlands president Vladimir Putin sier han er klar til å møte USAs påtroppende president Donald Trump når som helst.

– Vi er klare når som helst. Fra vår side er det ingen problemer, sier Putin.

Men det mest sannsynlige er at et møte mellom de to vil finne sted først etter at Trump har blitt innsatt i Det hvite hus, legger han til.

– Det er allment kjent at den påtroppende amerikanske presidenten åpent har tatt til orde for normalisering av forholdet mellom Russland og USA. Vi kan ikke annet enn å støtte det. Vi innser at det ikke vil være noen enkel oppgave, tatt i betraktning det forringede forholdet mellom Russland og USA. Men vi er beredt til å gjøre vår del, sier Putin.

Russisk innblanding

Nylig ble det kjent at mektige republikanere i Sentatet nå slutter seg til demokrater som vil granske meldingene om at Russland blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget.

I en hemmelig rapport som er omtalt i amerikanske aviser, konkluderer etterretningstjenesten CIA med at Russland forstyrret valget i USA og at målet var i hjelpe Donald Trump til seier.

John McCain, som leder senatskomiteen for de væpnede styrker, har gått sammen med demokraten Chuck Schumer og andre om en felles uttalelse der de blant annet skriver at CIAs rapport «burde bekymre alle amerikanere».

– Vi vil samle våre kolleger om å etterforske og stanse den alvorlige trusselen som cyberangrep fra fremmede myndigheter utgjør mot vår nasjonale sikkerhet, heter det.

McCain sier komiteen vil gå i gang med sin granskning av saken «umiddelbart».

Les også: Putin skryter av Trump: – Han er smart

Trump: «Latterlig»

Donald Trump og hans overgangsteam avviser helt CIAs konklusjoner, og hevder etterretningsorganisasjonen har en politisk agenda. I et intervju med Fox News søndag kalte han opplysningene «latterlige».

– Jeg tror det bare er enda en unnskyldning. Jeg tror ikke på det, sier Trump.

CIA er imidlertid sikre i sin sak. De konstaterer «med høy grad at sikkerhet» at Russland ikke bare forsøkte å påvirke valget med hacking og lekkasjer, men at myndighetene i Moskva også arbeidet målrettet for å få Trump valgt.

Rapporten ble holdt hemmelig inntil Washington Post og New York Times omtalte den i helgen. En gruppe høytstående senatorer ble brifet om opplysningene i forrige uke.

Les også:

Varsler tidenes største militærøvelse på grensa mot Russland

Trump slakter norske jagerfly-kjøp: – Ute av kontroll

Svensk e-sjef: – Russland er en stor IT-trussel