Tidenes største militærøvelse i nord

TRUENDE: Under årets «Cold Response» deltok 15.000 soldater på øvelse i Midt-Norge. Til neste år skal 10.000 øve i Finnmark, noe Russland kan oppfatte som en provokasjon.
TRUENDE: Under årets «Cold Response» deltok 15.000 soldater på øvelse i Midt-Norge. Til neste år skal 10.000 øve i Finnmark, noe Russland kan oppfatte som en provokasjon. Foto: Fredrik Ringnes / Forsvaret
Artikkelen fortsetter under annonsen

I mars skal Brigade Nord øve i Finnmark sammen med britiske og amerikanske styrker. Med 10.000 militære blir det tidenes største vinterøvelse i grensefylket til Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er NRK som har gått gjennom tidligere vinterøvelser i Finnmark, og ikke funnet noen som har vært større.

En NUPI-forsker tror russerne vil bruke øvelsen som et bevis på at Nato øker sitt nærvær i grenseområdene.

– Det er sannsynlig at en slik øvelse derfor både vil føre til reaksjoner og til at russerne vil foreta seg noe på sin side av grensen, sier Julie Wilhelmsen ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), til NRK.

Avviser provokasjon

I Forsvaret avviser man derimot denne bekymringen:

– Dette er en øvelse som er varslet i god tid og foregår så langt unna russegrensa at det ikke burde være noen grunn til å frykte at noen skulle føle seg provosert, sier pressetalsmann Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NRK.

Les også: – Viktig med stabilitet i forholdet til Russland

Etter forrige øvelse, i 2015, svarte Russland med en egen militær oppvisning hvor mer enn 40.000 soldater ble hasteinnkallt til øvelse i de russiske nordområdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste års ukelange utgave av «Joint Viking» vil foregå mellom Alta, Porsanger og Karasjok. Det er i utgangspunktet en norsk øvelse, men både 750 britiske og amerikanske styrker er invitert til Nord-Norge.

Enda større i 2018

Under årets «Cold Response» deltok 15.000 soldater fra 11 Nato-land, samt Sverige og Finland. Denne øvelsen ble gjennomført i Trøndelag, og har benyttet man seg blant annet av de forhåndslagrene som finnes av amerikansk materiell.

Les også: – Russland er en stor IT-trussel

Men alt dette er bare forberedelser til den enda større militærøvelsen «Trident Juncture» i oktober 2018, hvor opp mot 25.000 allierte soldater skal trene og benytte øvelsesområder fra Skagerakk i sør til Halkavarre i nord.