Fransk strid om hvem som skal bli sosialistenes presidentkandidat

Frankrikes president François Hollande og statsminister Manuel Valls kjemper begge om å bli sosialistpartiets presidentkandidat ved valget til neste år. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Det er strid i det franske sosialistpartiet om hvem som bør være partiets presidentkandidat – sittende president François Hollande eller hans statsminister.

Den som partiet faller ned på, blir motkandidaten til François Fillon, som innkasserte en overbevisende seier i avstemningen om å bli det konservative partiet Republikanernes kandidat ved neste års presidentvalg.

Statsminister Manuel Valls, som lenge har vært lojal til Hollande, hadde lunsj med sjefen sin mandag samtidig som det går rykter om at han nå vil benytte anledningen til å si opp jobben og gå inn for å bli sosialistpartiets presidentkandidat.

Partiets talsmann Olivier Faure sier at det vil føre partiet i en ganske uvanlig situasjon, og går så langt som å kalle det «et kollektivt selvmord».

– Venstresiden vil i lang tid være ryddet av veien, advarte han på fransk radio.

Hollande har til gode å kunngjøre om han vil stille til gjenvalg, mens Valls allerede har varslet at han er klar til å stille til valg.