Så stor makt får Donald Trump

USAs neste president, Donald Trump. Foto: Lucas Jackson / Reuters / NTB Scanpix Les mer Lukk

Republikanerne beholdt flertallet i Kongressen. Det gjør det lettere for Trump å få gjennomslag for sin politikk.

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump ble natt til onsdag stemt frem som USAs neste president, samtidig som partiet fikk flertall i Kongressen. Det gjør at Trump får mye makt.

– Hans potensielle makt er stor så lenge Kongressen og Høyesterett er enige med han. Han vil ha få ganske lett vei for å gjennomføre sin politikk, sier professor ved Institutt for sammenliknende politikk Gunnar Grendstad til ABC Nyheter.

De forente staters Kongress er delt inn i to kammer, og republikanerne har flertall i både Representantenes hus og Senatet. Når Trump kommer til å legge frem forslag, er det mye større sjanse for at han får medhold for disse i en Kongress som er enig i hans politikk.

– Når det samme partiet har Det hvite hus og Kongressen, er de mye mer enige om hvilken politikk som skal gjennomføres. Det gjør det mindre nødvendig å forhandle, sier Grendstad.

Les også: – Nattens valg er et like stort skifte som berlinmurens fall

Må få med seg partiet

Spørsmålet er om Donald Trump får meg seg partiet sitt på alle endringene han ønsker å gjennomføre.

– Det er sannsynlig at det vil komme innstramminger i amerikansk innvandringspolitikk, mer proteksjonistisk økonomisk politikk, og så må nok allierte betale mer for NATO-samarbeidet. Men vi får se: Vi kan stå foran slutten på Reagan-regimet i amerikansk politikk, hvor staten tradisjonelt har blitt sett på som noe negativt. Trump har en mer positiv innstilling til offentlige velferdsordninger og infrastruktur-satsing. Så får vi se om han får partiet med seg på den kursomleggingen, sier USA-forsker Hilmar L. Mjelde ved UiB til NTB.

Gunnar Grendstad tror Trump må utnytte vinnereffekten den første tiden han er president, for å få størst mulig gjennomslag for sin politikk.

– De fleste politikere ønsker å være med på det vinnende laget, og ønsker å sole seg i hans glans, sier Grendstad.

Derfor vil Trump ha stort gjennomslag i Kongressen særlig det første halve året han sitter ved makten, ifølge Grendstad.

– Han skal legge frem et forslag til nytt budsjett i februar, og det er det stor sjanse for at Kongressen vedtar.

(Artikkelen fortsetter under)

SE VIDEO: Dette mener Trump om de store spørsmålene:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Donald Trumps svar på valgkampens viktigste spørsmål Les mer Lukk

Les også: Ikke-politikeren inntar Det hvite hus

Må sy partiet sammen

Det har den siste tiden vært stor splid innad i det republikanske partiet, og mange profilerte republikanere har sagt at de ikke ville stemme på partiets kandidat. Grendstad sier Trump må forsøke å sy partiet sammen igjen.

– Spliden i det republikanske partiet vil bli lagt til side i en kort periode. Hvis man ikke klarer å sy disse fraksjonene sammen igjen, vil det være begrenset hvor lenge han kan få gjennomslag for sin politikk.

Amerikanske presidenter følger ikke et bestemt partiprogram, men står fritt til å lage sitt eget. Det er usikkert hva slags politikk Trump vil føre for republikanerne.

– Det vil avhenge av hvilke rådgivere han vil trekke til seg, og hva han har planlagt i overgangsperioden han går inn i, sier Gendstad.

SE VIDEO: Donald Trumps valgseier blir møtt med både vantro, avmålt skepsis og glede verden over:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sjokk og glede etter Trump-seier

Les også:

Børsras som følge av valgthrilleren i USA

Den norske krona svekker seg

Børsen i Moskva stiger etter Trumps seier

USAs politiske systemt  
  • Makten i USA er delt inn i tre deler, Kongressen - den lovgivende makt, Presidenten - den utøvende makt, Høyesterett - den dømmende makt.
  • Presidenten er både statssjef, regjeringssjef og øverstkommanderende for militæret.
  • Kongressen er delt inn i to kammer, Representantenes hus og Senatet.
  • Senatet godkjenner regjeringen og medlemmer av høyesterett.
  • Begge kamre må være enige dersom en lov skal vedtas.