Børsras som følge av valgthrilleren i USA

Amerikanere bosatt i Storbritannia frykter ikke Brexit-tilstander til tross for børsras. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Børser over hele verden raser etter at valget i USA ser ut til å gå i favør av Donald Trump. I New York er handelen med terminkontrakter stanset hos Nasdaq og på Wall Street.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også oljeprisen raser, mens gull stiger, og den japanske regjeringen innkaller til krisemøte.

Tokyo-børsen er ned med 5,2 prosent da det ble stadig klarere at Donald Trump kan innta Det hvite hus, og at regjeringen senere onsdag skulle møtes til krisemøte. På ett tidspunkt var kursen ned 6,1 prosent.

Også Hang Seng-indeksen i Hongkong falt kraftig, med 2,8 prosent, mens nedgangen på Shanghai-børsen var på 1,2 prosent, på Seoul-børsen 3 prosent, i Taiwan 2 prosent og det samme i Australia.

Også i Europa faller børsene. Kort tid etter at aksjemarkedene åpnet, hadde DAX 30-indeksen i Frankfurt sunket 2,9 prosent. I London var nedgangen på 1,9 prosent.

Indeksen CAC 40 i Paris falt 2,8 prosent, mens hovedindeksen på Oslo Børs hadde sunket 1,3 prosent ved 9.20-tiden.

Det er avgjort: Donald Trump er USAs neste president

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykter ustabil framtid

I USA selger investorene unna i frykt for en ustabil framtid, og terminkontraktene, som også kalles futures, var ned 3,5 prosent til 17.647 på Dow Jones-indeksen etter oppgang dagen før da markedet trodde Hillary Clinton ville vinne. Samtidig faller dollaren mot både japanske yen og euro.

Også i London har terminkontraktene sunket med over 4 prosent

I Mexico raste kursen på pesos med over 10 prosent. Valutaen har blitt utpekt som et barometer på Donald Trumps sjanser, ettersom landet kan ha mye å tape på en Trump-seier, og regjeringen hadde allerede før valget så sterk frykt for en Trump-seier at det er utarbeidet kriseplaner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump har lovet å bygge en mur mot Mexico, deportere millioner av mexicanske innvandrere, nekte mexicanere å sende penger hjem til familien og avvikle frihandelsavtalen NAFTA som kan føre til stor arbeidsløshet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Den norske krona svekker seg etter Trump-sjokk

Optimisme tirsdag

Hillary Clinton er blitt regnet som et tryggere valg for økonomien, og under valgkampen har gode nyheter for Clinton ført til oppgang i finansmarkedene. I Hongkong er børsen ned hele 3,3 prosent i den tidlige handelen.

De amerikanske børsene stengte tirsdag dørene med oppgang og fulgte trenden fra dagen før. Dow Jones-indeksen steg 0,4 prosent til 18.332 poeng etter en enda kraftigere stigning mandag da det ble klart at FBI ikke hadde funnet noe å klandre Clinton for i epostene de var kommet over. S&P 500 steg 0,5 prosent og Nasdaq 0,7 prosent.

Les også: Skatteetaten fant ni milliarder unndratt i beskatning