Ikke-politikeren inntar Det hvite hus

Republikanske Donald Trump gjorde meningsmålingene til skamme, og fikk velgerne med seg i valget på ny president i USA. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/NTB scanpix
Republikanske Donald Trump gjorde meningsmålingene til skamme, og fikk velgerne med seg i valget på ny president i USA. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump har under hele valgkampen gjort et stort poeng ut av at han ikke er politiker. Nå inntar han Det hvite hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kontroversielle republikaneren, som tidligere i år skapte stor splittelse innad i partiet da han gikk seirende ut av nominasjonsprosessen for å bli presidentkandidat, mener selv hans fremste kvalifikasjoner er som forretningsmann. Med forretningsmannens øyne skal han rydde opp i Det hvite hus som han mener er dysfunksjonelt.

Donald Trump ble født 14. juni 1946 i Queens i New York. Han studerte økonomi ved Wharton School of Business i Pennsylvania, og jobbet i mange år i selskapet til faren, eiendomsmagnaten Fred Trump.

Derfra startet Trump sin egen eiendomsvirksomhet, og han eier i dag en rekke kjente bygninger, deriblant Trump Tower i New York. Han eier dessuten flyselskaper og kasinoer.

Les også: Donald Trump er USAs neste president

Film og TV

Som tidligere president Ronald Reagan har Trump også skuespillerbakgrunn. I hvert fall har han deltatt i en rekke filmer og TV-programmer, som Hjemme alene 2 og The Nanny.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2004 ble Trump produsent og vert i NBCs The Apprentice hvor en gruppe deltakere konkurrerte om en lederjobb i et av Trumps selskap med en årslønn på $250 000. Hver episode ble avsluttet i styrerommet hvor Trump eliminerte en av deltakerne ved å si «You're fired!».

Donald Trump er i dag er gift med den langt yngre Melania Trump, smykkedesigner og tidligere modell og paret har en sønn sammen. Fra før har Trump fire barn fra to ekteskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Leirstein: Trump er bra for verdensfreden

Hissig temperament

Hans temperament er viden kjent, og valgkampen er blitt kalt den skitneste i USAs historie. Mange mener det i all hovedsak skyldes Trumps hissige karakteristikker.

Han har hatt utfall mot en rekke grupper i samfunnet, deriblant muslimer og mexicanere. Han har vært nådeløs i sine karakteristikker av sin politiske rival Hillary Clinton.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans kvinnesyn var lenge et hett tema under valgkampen, spesielt etter at det ble sluppet en video der Trump skrøt av at han hadde befølt kvinner mot deres vilje. I kjølvannet av videoen sto en rekke kvinner fram og fortalte om overgrep begått av Trump.

Les også: Børsras som følge av valgthrilleren i USA

Målinger til skamme

Dagen før valget pekte alle meningsmålinger på at Clinton skulle stikke av med seieren, men den høyst uforutsigbare Trump gjorde målingene til skamme.

Mye kan skyldes Trumps slagord som er «make USA great again», gjøre USA stort igjen. Mange har sett ham som et friskt pust, og en befriende rabulist.

Han har lovet å ta tilbake arbeidsplassene som de senere årene har gått til lavlønnsland som Mexico og Kina. Det vil han klare gjennom å avslutte eller reforhandle frihandelsavtalene Nafta og TPP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har gått til valg om å bygge en grensemur mot Mexico og har også sagt at han vil opprette en deportasjonsstyrke som skal utvise papirløse immigranter, som han ikke ønsker å gi amnesti.

Trump har også lovet å rive i stykker sykeforsikringsreformen til Barack Obama, den såkalte Obamacare, som han ofte har karakterisert som en katastrofe.

Menneskeskapte klimaendringer har han tidligere karakterisert som en kinesisk bløff for å skaffe seg konkurransefordeler over USA, og han er ingen «fan» av Parisavtalen.

Mange eksperter har uttalt at de mange stemmene til Trump er proteststemmer mot et arrogant, politisk etablissement i USA.

Nå inntar «folkets mann» presidentembetet. Så vil historien avgjøre om USA ble «great again».

Les også: Den norske krona svekker seg