Sterke reaksjoner på Sør-Afrikas utmelding av ICC

Sør-Afrikas president Jacob Zuma vender ryggen til Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Sør-Afrikas valg om å forlate Den internasjonale straffedomstolen (ICC) skaper bekymringer både hos USA og organisasjoner for menneskerettigheter.

USA, som ikke er medlem av ICC, sier det er bekymringsfullt at Sør-Afrika velger å melde seg ut. Amerikanerne anser straffedomstolen som et våpen i kampen mot den straffriheten enkelte ledere nyter godt av.

– Vi mener at ICC har bidratt til ansvarliggjøring i flere situasjoner, og vi håper andre stater deler vårt syn, sier talsmann John Kirby i USAs utenriksdepartement.

Bakgrunn: Sør-Afrika trekker seg fra Den internasjonale straffedomstolen

Sudans president Omar al-Bashir, som er tiltalt av ICC for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten i Darfur, besøkte Sør-Afrika i fjor for å delta på et møte i Den afrikanske unionen (AU). Da unnlot myndighetene å pågripe ham.

– Det er en utbredt holdning i Sør-Afrika at ICC, som velger hvem de vil straffeforfølge, ofte går etter afrikanske ledere, sier Sør-Afrikas justisminister, Michael Masutha.

Menneskerettighetsorganisasjoner reagerer sterkt på at Sør-Afrika trekker seg ut. Human Rights Watch mener beslutningen viser «en oppsiktsvekkende mangel på hensyn til rettferdighet fra et land som blir sett på som en global leder».

– Sør-Afrika svikter millioner av ofre for de mest alvorlige brudd på menneskerettigheter og undergraver det internasjonale rettssystemet, sier Amnesty International.

Les også: Burundi vil melde seg ut av Den internasjonale straffedomstolen